• Kategorier

  • Arkiv från 5 maj 2005

  • Kalender

  • free counters
  • wordpress visitor counter
  • RSS Merit Wager

    • Utan rubrik lördag, 6 juni, 2020
        Sedan den 5 maj 2005 har jag ideellt granskat, redovisat, översatt, kommenterat och publicerat ofta unikt material, särskilt miggornas rapportering. Om ni uppskattar texterna, informationen, rapporterna, kommentarerna, stöd gärna via Subscribe med 1 krona om dagen = 30 kronor i månaden, eller med valfritt belopp via Donate, Swish eller Bankgiro.  Alla bidr […]

Drygt en halv miljon kronor per instegsjobb!

image2043Foto: Pawel Flato

Regeringens satsning på s.k. instegsjobb för nyanlända asylsökande har inte gett något resultat. Det medger också arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin. Medan hans nystartsjobb beskrivs som en succé har instegsjobben alltså blivit ett totalt fiasko. I många län har inte ett enda instegsjobb skapats och i hela landet har bara 170 personer tilldelats ett instegsjobb, enligt Ams.

Instegsjobben är subventionerade anställningar för personer som har beviljats uppehållstillstånd i Sverige under de senaste arton månaderna och som är inskrivna på arbetsförmedlingen. Tanken (som var god) var att nyanlända invandrare snabbare skulle komma ut på arbetsmarknaden. Regeringen har i år avsatt 100 miljoner kronor och därefter 400 miljoner kronor per år för dessa instegsjobb.

Vad har nu hänt med de 100 miljonerna kronor som regeringen satsat i år och där resultatet är 170 jobb??? Det blir ju nästan 590.000 kronor per jobb!!! Och vad ska hända med de ytterligare 400 miljonerna som regeringen har tänkt satsa?

"Funkar det inte tillräckligt bra så gör vi om det",
säger Sven Otto Littorin.

Ja, inte funkar det särskilt bra om det bara gett 170 jobb åt nyanlända och varje hobb därmed har kostat 590.000 kronor… Regeringen har för lite kontakt med och insikt om nyanlända asylsökandes verklighet om den tror att dessa ofta ganska traumatiserade och olyckliga människor ska steppa iväg till en arbetsförmedling och därifrån rätt ut på arbetsmarknaden när de kommer hit. Get real! Regeringen bör skaffa sig mer kunskap om denna allt större, problemfyllda och svårplacerade grupp människor som Sverige tar emot innan den hittar på sådana här galenskaper – om än i all välmening .

Sven Otto Littorin ska nu uppdra åt sina tjänstemän att mer exakt försöka identifiera varför instegsjobben blivit ett misslyckande. Det borde ha identifierats innan man kastade ut 100 miljoner på ett försök som nästan vem som helst utanför regeringen kunde ha berättat var dömt att misslyckas. Och de utredande tjänstemännen måste ut i verkligheten, de kan inte sitta och "identifiera" vad som gick snett vid sina skrivbord i Rosenbad!

(Jag hade tänkt fel och hade först angett kostnaden per jobb till 5,9 miljoner kronor. Det är bara att erkänna: jag har alltid haft svårt för nollor…)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: