• Kategorier

 • Arkiv från 5 maj 2005

 • Kalender

  november 2007
  M T O T F L S
   1234
  567891011
  12131415161718
  19202122232425
  2627282930  
 • free counters
 • wordpress visitor counter
 • RSS Merit Wager

  • Utan rubrik lördag, 6 juni, 2020
     Sedan den 5 maj 2005 har jag ideellt granskat, redovisat, översatt, kommenterat och publicerat ofta unikt material, särskilt miggornas rapportering. Om ni uppskattar texterna, informationen, rapporterna, kommentarerna, stöd gärna via Subscribe med 1 krona om dagen = 30 kronor i månaden, eller med valfritt belopp via Donate, Swish eller Bankgiro.  Alla bidr […]

Migrationsverket om särbehandlingen av irakiska asylsökande

Migrationsverket logoSå här säger Migrationsverket med anledning av kritiken mot verkets hantering – särbehandling, "gräddfil" och allt vad det kallats – av irakiska asylsökande:

De ärenden som kommer att handläggas av vårt projekt i Flen är enkla och klara ärenden. Om det finns någon oklarhet i ett ärende, till exempel i identitetsfrågan, förs det över till den ordinarie prövningsprocessen. Det handlar om att ge rätt resurser till rätt ärende. Genom projektet utvecklar vi vår kunskap om Irak och sprider denna kunskap i hela vår organisation. Jag är övertygad om att detta  kommer att leda till förbättringar när det gäller handläggningen av alla asylansökningar från Irak. Genom att fatta snabba beslut i enkla ärenden inom ramarna för projektet minskar vi antalet ärenden i vår ordinarie asylprocess och får därigenom förutsättningar för att minska handläggningstiderna för alla asylsökande."

Men läs först här, och läs om och lyssna på här på Kalibers programserie Det andra Migrationsverket om bland annat människosmugglingen av irakier som sändes förra söndagen. Lyssna också på nästa avsnitt som sänds på söndag den 11 november i P1 kl 13.03 med repris måndag den 12 november kl 11.03. Sedan kan var och en försöka att själv bilda sig en egen uppfattning om ifall man tycker att Migrationsverket gör rätt som inrättar en specialväg för folk som säger sig vara från ett visst land medan andra som varit här i flera år inte fått sina ärenden prövade eller fått avslag trots att de kanske har minst lika starka skäl att få uppehållstillstånd som en stor del av dem som är – och dem som säger sig vara – irakier!

Personligen är jag inte alls lika övertygad som Migrationsverket om att det är bra att snabbehandla ärenden som man nu gör ("enkla ärenden"???!) eller att det ligger i linje med lagens intentioner att alla ska behandlas enskilt, individuellt och lika. Inte heller är jag lika övertygad om kompetensen hos dem som ska göra detta avsteg från normal asylhantering. Hoppas för Sveriges skull att jag har fel…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: