• Kategorier

 • Arkiv från 5 maj 2005

 • Kalender

  november 2007
  M T O T F L S
   1234
  567891011
  12131415161718
  19202122232425
  2627282930  
 • free counters
 • wordpress visitor counter
 • RSS Merit Wager

  • Utan rubrik lördag, 6 juni, 2020
     Sedan den 5 maj 2005 har jag ideellt granskat, redovisat, översatt, kommenterat och publicerat ofta unikt material, särskilt miggornas rapportering. Om ni uppskattar texterna, informationen, rapporterna, kommentarerna, stöd gärna via Subscribe med 1 krona om dagen = 30 kronor i månaden, eller med valfritt belopp via Donate, Swish eller Bankgiro.  Alla bidr […]

“Längtan efter trygghet får inte hota andra värderingar”

HBL logoMax Arhippainen, ledarskribent på finlandssvenska Hufvudstadsbladet (Hbl) skriver idag med anledningen av den tragiska händelsen i Jokela bland annat:

Den kollektiva implicita kontroll som skapas av gemenskap och intresse för ens medmänniskor är positiv. Det är ett kollektivt nederlag för samhällsgemenskapen om tragedin i Jokela är en följd av att Pekka-Eric Auvinen ensam och i fred kunde utvecklade sina snedvridna ideologiskt färgade våldsfantasier till något som han till slut var beredd att förverkliga. Ingen vet om Auvinen hade spårat ut så totalt i en mer empatisk miljö eller ens om han saknade en sådan, eller om hans galenskap var så djup att den hade utvecklats i vilken miljö som helst. De svaren får vi aldrig.

För drygt fem år sedan stod Finland i en situation som motsvarade dagens. En annan ung och rätt begåvad manlig enstöring, Petri Gerdt, vandrade in i köpcentret i Myrbacka med en hemgjord bomb och sprängde ihjäl sig själv och flera runt honom.

Efter Myrbackabomben rubricerade Hbl sin ledare Offra inte det öppna samhället i chocken (13.10.2002). Hbl såg händelsen som ett öppet hån mot det öppna samhället som medborgarna har rätt att känna sig trygga i, sade att det visserligen är en naturlig ryggmärgsreaktion att nu efterlysa flera vakter och poliser, mera kraftåtgärder, mera grävande efter potentiella skurkar, mera slutenhet mot en omvärld som hotar, men drog slutsatsen att vi inte skall besvara en attack mot vårt öppna samhälle genom att själva göra samhället mindre öppet. Resonemanget är lika tillämpbart i dag som då.

En avslutande fråga som många säkert ställer sig i dag är: innebär massakern i Jokela att Finland förändrats? Nej. Alla dessa pekkaericauvinenar och petrigerdtar ju vandrat ibland oss hela tiden. Att deras förvridna tanke värld materialiseras i form av ett ofattbart våldsdåd förändrar inte det.

Finland förändras bara om vi i hämndlystnad och raseri över dådet förråar oss själva och våra värderingar. För att avsluta precis som ledaren 2002: eftersom vi då kapitulerar inför den som attackerar.

Läs hela Max Arhippainens text här.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: