• Kategorier

 • Arkiv från 5 maj 2005

 • Kalender

  november 2007
  M T O T F L S
   1234
  567891011
  12131415161718
  19202122232425
  2627282930  
 • free counters
 • wordpress visitor counter
 • RSS Merit Wager

“Det andra migrationsverket”, del 2

Kaliber logoSöndag den 11 november kl 13.03 sänds andra delen i Kalibers serie Det andra migrationsverket i P1. Det handlar om människosmugglingen mellan Irak och Sverige bygger på falska resehandlingar och presenteras så här:

Flyktingarna måste passera mängder med gränser på vägen hit och om det upptäcks att de är irakier på väg för att söka asyl skulle de flesta länder genast skicka tillbaka dem. Att förfalska pass är en lukrativ bransch.

Kaliber avslöjar förfalskarnas utbredning och skicklighet. Också dokument som alla trott var omöjliga att kopiera, dyker upp som ren bluff i veckans program.

Bara i Sverige opererar så många som 30-35 smugglarligor. För att smugglarna ska kunna föra in människor till Sverige illegalt behöver man falska papper. Det har gett upphov till en snabbt växande jätteindustri av förfalskningar. Nästan allt går att förfalska, och allt förfalskas.

Reportrarna har också träffat irakiska flyktingar i Syrien som berättat om vilka falska handlingar de tänker köpa för att komma till Sverige. De har, här hemma, träffat andra flyktingar som berättat om vilka falska handlingar de använt för att ta sig till Sverige.

I stort sett står svenska myndigheter handfallna inför den enorma floran av förfalskade id-handlingar.

Läs om del 1 i serien (från den 4 november) här och lyssna på programmet här.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: