• Kategorier

 • Arkiv från 5 maj 2005

 • Kalender

  november 2007
  M T O T F L S
   1234
  567891011
  12131415161718
  19202122232425
  2627282930  
 • free counters
 • wordpress visitor counter
 • RSS Merit Wager

  • Utan rubrik lördag, 6 juni, 2020
     Sedan den 5 maj 2005 har jag ideellt granskat, redovisat, översatt, kommenterat och publicerat ofta unikt material, särskilt miggornas rapportering. Om ni uppskattar texterna, informationen, rapporterna, kommentarerna, stöd gärna via Subscribe med 1 krona om dagen = 30 kronor i månaden, eller med valfritt belopp via Donate, Swish eller Bankgiro.  Alla bidr […]

Be my guest # 55: Birgitta Elfström, f.d. beslutsfattare vid Migrationsverket

Birgitta ElfströmBirgitta Elfström
Foto: Merit Wager

Här är en gästbloggning från Birgitta Elfström, mellanösternexpert och f.d. beslutsfattare på Migrationsverket och medlem i Internationella juristkommissionen. Läs hennes och Arne Malmgrens rättegångsobservationer från Israel/Palestina här, och hennes tio Mellanösternresebrev publicerade här på bloggen under tiden 9 till 21 december 2006.

Rättssäkerhet

P1, Kaliber, sände söndagen den 11 november ett inslag om förfalskade irakiska handlingar och förfalskade svenska pass. Det här är inga nyheter för Migrationsverket. Jag har arbetat som beslutsfattare på Migrationsverket i många år men pensionerades för två månader sedan. För några år sedan informerades Migrationsverkets ledning om att de irakiska S-passen i stor utsträckning var förfalskade. Det tog mer än ett år för ledningen att reagera. För mer än ett år sedan informerades ledningen om att G-passen förfalskas i stor omfattning. Ingen reaktion har kommit från ledningen trots många påstötningar. Man fortsätter att godkänna G-passen.

Det tycks som om Migrationsverkets ledning är handlingsförlamad. Den bryr sig inte. Huvudsaken är att det blir många beslut fattade. Om besluten är rättssäkra eller inte spelar tydligen ingen roll. Huvudsaken är att ärendebalansen går ner. Förr fanns det en grupp benämnd ARGUS som arbetade oerhört effektivt med att kartlägga och uppdaga förfalskade handlingar och fusk med bidrag. Detta effektiva projekt lades plötsligt ner. Det finns ingen samordning inom verket för att delge varandra tips om förfalskade handlingar och om bidragsfusk.

Det är väl känt att många irakier på pappret har gift sig med en kvinna från hemlandet som i själva verket är en syster. Det finns irakier som fått hit fru och barn på anknytning men där flera av barnen inte alls är deras barn utan grannens. Det finns tips om att asylsökande som fått uppehållstillstånd omedelbart skiljer sig på papperet för att få högre bidragsersättning. De bor dock fortfarande ihop. Ingen inom verket bryr sig. En asylsökande sökte asyl som statslös palestinier från Västbanken. Efter två år lämnade han in ett irakiskt hemlandspass. "Jag var rädd att säga min rätta identitet", var hans svar på frågan om varför han ändrat sin identitet. Många tips har inkommit till Migrationsverket om falska handlingar, om falska identiteter, om bidragsfusk men väldigt lite görs åt det.

Nu skall irakier få beslut på två veckor från Migrationsverket. "Mabrouk (grattis)", säger jag till alla som sökt som irakier! Värre är det för feilikurder som inte är irakiska medborgare men som under en viss period bott i Irak. De blir utvisade till Irak. Statslösa palestinier från Libanon som saknar allt vad mänskliga rättigheter heter blir utvisade till Libanon. Statslösa kurder från Syrien som där saknar grundläggande mänskliga rättigheter blir utvisade till Syrien.

Migrationsverket tar alltför lite hänsyn till faktiska verkställighetshinder. Det verkar som om slogan "Du får vänta i fyra år" gäller. Om Migrationsverkets personal hade läst Tortyrkonventionen och vad FN:s kommissarie för Mänskliga Rättigheter skrivit om förhållandena i Jordanien så skulle verket inte ha kunnat besluta om att det inte förelåg hinder för att utvisa Hassan Assad Jordanien. Glädjande nog begrep regeringen bättre. Sitter Migrationsverket i SÄPOS knä? Var finns rättssäkerheten hos Migrationsverket? Nej, den finns inte. Där gäller GRINGOLOTTO!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: