• Kategorier

 • Arkiv från 5 maj 2005

 • Kalender

  november 2007
  M T O T F L S
   1234
  567891011
  12131415161718
  19202122232425
  2627282930  
 • free counters
 • wordpress visitor counter
 • RSS Merit Wager

  • Utan rubrik lördag, 6 juni, 2020
     Sedan den 5 maj 2005 har jag ideellt granskat, redovisat, översatt, kommenterat och publicerat ofta unikt material, särskilt miggornas rapportering. Om ni uppskattar texterna, informationen, rapporterna, kommentarerna, stöd gärna via Subscribe med 1 krona om dagen = 30 kronor i månaden, eller med valfritt belopp via Donate, Swish eller Bankgiro.  Alla bidr […]

32 miljoner skulle räcka långt på plats

Fulla skåp på MIG 3image2075På Migrationsverkets sajt kan man läsa:

"Migrationsverket har beviljats drygt 32 miljoner kronor från EU-kommissionen för att arbeta med asylsökande från Irak. Det är Sveriges stora ansvarstagande för irakiska asylsökande som har lett till att ansökan har beviljats. Medlen ska användas för att utveckla kapaciteten att handlägga asylansökningar från Irak. Migrationsverket startar nu ett projekt där klara och enkla ärenden ska handläggas inom 14 dagar.

De irakiska asylansökande som får sin ansökan prövad inom projektet kommer att få sitt beslut inom 14 dagar. Om några oklarheter råder i ett ärende, till exempel rörande den sökandes identitet, förs det över till den ordinarie asylprocessen. Delar av de beviljade medlen kommer också att användas för att utveckla Migrationsverkets kapacitet rörande identitetsfrågor.

1) Hur i hela fridens dar ska anställda vid Migrationsverket kunna snabbedöma i vilka ärenden det "råder oklarheter", på 14 dagar kunna bestämma vilka som ska beviljas PUT och vilka som ska vidare i en annan process? Dessutom: om de flesta inte – vilket jag gissar – kommer att kunna ses som solklara fall, då är det ju bara ett extra moment som införts i onödan, innan "den riktiga processen" tar vid!

2) Det är inte rätt att Migrationsverket behandlar asylsökande olika och t.o.m. behandlar asylsökande från samma land sinsemellan olika! Alla ska få sina ärenden prövade individuellt och det är knappast rätt att löpande-band-hantera personer som är från – eller säger sig vara från – Irak medan det ligger över 24.000 oavgjorda ärenden som i vissa fall är flera år gamla i Migrationsverkets översvämmande skåp.

3) Hur mycket skulle inte 32 miljoner kronor betyda i hjälp till de miljoner irakier som är på flykt i Syrien och Jordanien? I stället för att köra löpande-band-verksamhet i Flen där 50 anställda man ska stämpla PUT = permanent uppehållstillstånd på 14 dagar åt 5.000 irakier/"irakier" kunde de pengarna anvädas till mat, husrum, skolor och sjukvård på plats och då förmodligen räcka till tiotusetals fler mäniskor än i Sverige där de bara räcker till löner och andra omkostnader för 50 anställda vid Migrationsverket! Och: det handlar om att avgöra i medeltal 96 ärenden i veckan (förutsatt att man håller samma takt även över jul och nyår och hela sommaren…). Det är svårt att tänka sig att man kan kontrollera identiteter, bakgrundshistorier och asylskäl för så många i den takten.

Hur rättvist är systemet för de ca 24.000 människor vilkas ärenden ligger och väntar på beslut sedan länge, ofta i åratal, utan att hanteras, medan nykomna asylsökande efter två veckor (eller allra längst sex månader) på löpande band får uppehållstillstånd?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: