• Kategorier

 • Arkiv från 5 maj 2005

 • Kalender

  november 2007
  M T O T F L S
   1234
  567891011
  12131415161718
  19202122232425
  2627282930  
 • free counters
 • wordpress visitor counter
 • RSS Merit Wager

  • Utan rubrik lördag, 6 juni, 2020
     Sedan den 5 maj 2005 har jag ideellt granskat, redovisat, översatt, kommenterat och publicerat ofta unikt material, särskilt miggornas rapportering. Om ni uppskattar texterna, informationen, rapporterna, kommentarerna, stöd gärna via Subscribe med 1 krona om dagen = 30 kronor i månaden, eller med valfritt belopp via Donate, Swish eller Bankgiro.  Alla bidr […]

Migrationsverkets statistik är ogenomtränglig

image2077Migrationsverkets statistik gällande beviljade uppehållstillstånd är precis lika snårig och ogenomtränglig som det mesta annat på verket. Inte ens kunniga miggor kan få fram hur många asylsökande som fått permanent uppehållstillstånd (PUT) av det ena eller det andra skälet…

1) Varför skiljer man på "flyktingstatus" och "Skyddsbehövande 4 kap 1 §" när det ju är samma sak? Den enda skillnaden, såvitt jag kan räkna ut, är kanske att man i den ena kategorin begärt flyktingförklaring men inte i den andra. Men detta är ju bara ett papper, i båda kategorierna har ju permanent uppehållstillstånd (PUT) beviljats enligt exakt samma lagparagraf. Konfunderande!

2) Under "Skyddsbehövande 4 kap 2 § p. 1-3" blir det ännu rörigare. Här samlat, under en enda rubrik, ligger följande kategorier:

A7 = skyddsbehövande i övrigt enligt 4 kap. 2 § punkt 1 (= "känner välgrundad fruktan för att straffas med döden eller att utsättas för kroppsstraff, tortyr eller annan omänsklig eller förnedrande behandling eller bestraffning.")

A8 = skyddsbehövande i övrigt enligt 4 kap. 2 § punkt 2 (="skyddsbehövande i övrigt enligt 4 kap. 2 § punkt 2 utlänningslagen behöver skydd på grund av yttre eller inre väpnad konflikt eller på grund av andra svåra motsättningar i hemlandet känner välgrundad fruktan att utsättas för allvarliga övergrepp/oftast p.g.a. svåra motsättningar.")

A9 = skyddsbehövande i övrigt enligt 4 kap. 2 § p 3 och 4 ("… inte kan återvända till sitt hemland på grund av en miljökatastrof eller känner välgrundad fruktan för förföljelse på grund av sitt kön eller sin homosexualitet)

Jag har försökt få reda på hur uppehållstillstånden är fördelade i A7, A8 och A9 under denna "klumprubrik", men det har inte lyckats. "Det går inte att utläsa vilka som eventuellt har ansetts fly från en inre väpnad konflikt och vilka som ansetts fly från svåra motsättningar. Ska man göra det måste man läsa varje enskilt beslut", säger en erfaren migga med en suck.

Varför kan Migrationsverket inte ha en tydlig och klar statistik och inte en som mer liknar en årsredovisning från ett företag som inte riktigt vill att de som läser den ska kunna titta bakom siffrorna?

Citera gärna, men ange källan!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: