• Kategorier

 • Arkiv från 5 maj 2005

 • Kalender

  november 2007
  M T O T F L S
   1234
  567891011
  12131415161718
  19202122232425
  2627282930  
 • free counters
 • wordpress visitor counter
 • RSS Merit Wager

  • Utan rubrik lördag, 6 juni, 2020
     Sedan den 5 maj 2005 har jag ideellt granskat, redovisat, översatt, kommenterat och publicerat ofta unikt material, särskilt miggornas rapportering. Om ni uppskattar texterna, informationen, rapporterna, kommentarerna, stöd gärna via Subscribe med 1 krona om dagen = 30 kronor i månaden, eller med valfritt belopp via Donate, Swish eller Bankgiro.  Alla bidr […]

Om en fråga som är lika viktig för Sveriges framtid som sysselsättningen

Regeringskansliet logo Den nuvarande regeringens absolut största och tydligaste fokus ligger på sysselsättningen. Alla som kan ska arbeta och försörja sig själva och genom skatter bidra till sådant som är gemensamt för oss alla samt bidra till deras försörjning som inte kan arbeta. Det är bra och absolut inget fel att regeringen prioriterar arbete mycket högt. Men på samma prioriteringsnivå borde – måste! – också migrationsfrågan ligga. Den är en ödesfråga på precis alla plan för Sverige. Det handlar om en viktig humanitär och samtidigt en mycket stor ekonomisk fråga. Migrationsfrågor måste öppet debatteras, diskuteras, analyseras och starka, tydliga, orädda människor måste stå upp och tala om den på ett sakligt och sanningsenligt sätt.

Migrationsverket logoMigrationsverket är en koloss på lerfötter, en skuta som ingen kan styra. Detta har jag både sagt och skrivit i åratal i olika medier och här på bloggen. Och kommer att fortsätta göra minst lika starkt som hittills, även om jag inte längre avser att vara ombud för enskilda asylsökande (även om man aldrig ska säga aldrig…). Om någon tror att det blivit bättre, att skutan blivit mer lättstyrd sedan man bytte generaldirektör så tar han eller hon helt fel. Problemen är minst lika stora idag – större, skulle jag säga – än de var när Janna Valik var generaldirektör. Att tro att en enda människa vare sig hon heter Janna Valik eller han heter Dan Eliasson ska klara av att manövrera detta jättefartyg är oschysst och även utopiskt. Verket är helt enkelt för stort. De anställda som ju är stommen, skelettet som bär upp verksamheten och ska "göra jobbet", blir utmattade av alla chefsbyten och nya chefers påhitt och inriktningar. Det är inte svårt att förstå att de är trötta på alla förändringar i form av nya lagar och nya direktiv och omorganisationer. Det är heller inte svårt att förstå att nya chefer i början tror att de ska kunna förändra något men att de snart märker att det inte går.

Mauricio RojasSveriges riksdag logoUN logoFör ett år sedan föreslog Mauricio Rojas, riksdagsledamot för fp, i motion 2006/07:Sf232 med titeln "En reformerad asylmottagning" att Migrationsverket ska läggas ner. Han, liksom många andra – däribland jag själv – menade att verksamheterna borde delas upp så att andra institutioner, organisationer, privatpersoner, frivilliga har hand om mottagande och bosättning, och ett nytt, mycket, mycket mindre verk har hand om asylprövning, viseringsfrågor och medborgarskapsärenden. Vad har hänt med det förslaget? Har någon lyssnat? Inget konkret har hänt, ingen förändring är i sikte. Man borde vara luttrad – det tog oss nästan 11 år att få utlänningsnämnden nedlagd… Läs under rubriken Oväntat möte med Sten om hur den kampen började en solig julidag år 1995 och fortsatte den 25 september 1996 med vår artikel på DN Debatt med rubriken Lägg ned utlänningsnämnden tills den slutade nära 11 år senare, den 30 mars 2006 när den förhatliga nämnden drog sin sista suck och ett domstolsförfarande infördes.

Några lästips:
"Inom verket finns åtskilliga personer som ser det som grovt tjänstefel att göra som cheferna säger." (13.11 2007), Ojämlik behandling av asylsökande och praxis ändras över en lunchrast! (14.11 2007), Sverige är sönderdemokratiserat (17.11 2007), Migrationsverkets statistik är ogenomtränglig (22.11 2007) plus mängder av annat under kategorirubriken Asyl&Migration i högerspalten.

© Alla mina texter. Citera gärna men ange källan.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: