• Kategorier

 • Arkiv från 5 maj 2005

 • Kalender

  november 2007
  M T O T F L S
   1234
  567891011
  12131415161718
  19202122232425
  2627282930  
 • free counters
 • wordpress visitor counter
 • RSS Merit Wager

  • Utan rubrik lördag, 6 juni, 2020
     Sedan den 5 maj 2005 har jag ideellt granskat, redovisat, översatt, kommenterat och publicerat ofta unikt material, särskilt miggornas rapportering. Om ni uppskattar texterna, informationen, rapporterna, kommentarerna, stöd gärna via Subscribe med 1 krona om dagen = 30 kronor i månaden, eller med valfritt belopp via Donate, Swish eller Bankgiro.  Alla bidr […]

Jade Warrior (Jadesoturi)

image2083På torsdag den 29 november visas något så osannolikt och spännande som en finsk Kung-Fu film på biografen Zita, Birger Jarlsgatan 37, i Stockholm, meddelar Finlandsinstitutet. Jade Warrior (Jadesoturi) är ett finsk-kinesiskt samarbete med en debutregissör med rekordstor budget och den första finska filmen någonsin som fått distribution i Kina?

Jade Warrior är utan tvekan någonting man aldrig sett förut. Regissören AJ Annila har varit Kung-Fu-filmfan sedan barndomen, och det syns i det noggranna förverkligandet av den här fantastiska berättelsen. Annila tar den kinesiska melodramatiska Vuxia-genren med dess typiska drag som magi och brist på tyngdkraft och blandar den med finskt nutidsdrama och Kalevalamytologin. Resultatet blir en finsk fantasifilm med kinesisk prägel.

Jade Warrior berättar sagan om krigaren Sintai i det gamla Kina. Krigaren får i uppdrag att kämpa mot en demon som har stulit Sampo*, som är smidd av krigarens far. Men kärleken står i vägen och Sintai missar sin chans. I det nutida Finland har Kai gjort slut med sin flickvän och träffar den mystiske antikhandlaren Berg. Berg blir intresserad av den unge mannen som får en magisk metallkub att vakna till liv, och en flera tusen år gammal kärlekshistoria flätar ihop de två männens liv under olika tidsperioder.

För den som är intresserad av att se filmen: biljetterna kostar 70 kr och bokningar görs på tel 08-23 20 20. Läs mer om filmen här.

*Sampo – ett magiskt objekt, väsentligt element i det finska nationaleposet Kalevala. En outtömlig källa till rikedom.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: