• Kategorier

 • Arkiv från 5 maj 2005

 • Kalender

  november 2007
  M T O T F L S
   1234
  567891011
  12131415161718
  19202122232425
  2627282930  
 • free counters
 • wordpress visitor counter
 • RSS Merit Wager

  • Utan rubrik lördag, 6 juni, 2020
     Sedan den 5 maj 2005 har jag ideellt granskat, redovisat, översatt, kommenterat och publicerat ofta unikt material, särskilt miggornas rapportering. Om ni uppskattar texterna, informationen, rapporterna, kommentarerna, stöd gärna via Subscribe med 1 krona om dagen = 30 kronor i månaden, eller med valfritt belopp via Donate, Swish eller Bankgiro.  Alla bidr […]

Mejl från Birgitta Elfström, f.d. beslutsfattare på Migrationsverket

Birgitta ElfströmSocialdemokratiska politikerna Göran Johansson och Ilmar Reepalu är ute och reser. De är ute på hal is. De kan inte skilja på sak och sak. De blandar som den blinde slåss. Ilmar Reepalu håller med Göran Johansson när denne vill att regeringen tydligt skall ta avstånd från människosmuggling genom att utvisa flyktingar som kommit till Sverige med hjälp av smugglarligor. Detta är mer än ett kontroversiellt förslag. Det är helt enkelt rättsvidrigt.

 

Den som av svensk asylmyndighet bedöms vara flykting får inte skickas tillbaka till sitt hemland oavsett om resan hit har skett med hjälp av smugglare eller inte. En sådan person skall ha skydd om den inte har gjort sig skyldig till t.ex. brott mot mänskligheten.  

Vad herrarna Johansson och Reepalu istället borde göra är att föra ett resonemang om Sverige verkligen kan ta emot alla de personer som idag får stanna här av andra skäl än flyktingskäl eller behov av skydd på grund av risk för tortyr eller annan omänsklig eller förnedrande behandling. Dessa båda grupper kan Sverige inte utvisa. Men många av de irakier som idag kommer till Sverige får uppehållstillstånd på andra grunder än de som nu nämnts. För denna grupp kan regeringen meddela föreskrift om att uppehållstillstånd inte får beviljas om det behövs därför att Sveriges möjlighet att ta emot utlänningar har blivit begränsade, se 5 kap. 25 § utlänningslagen. Är det detta som herrarna Johansson och Reepalu egentligen menar men inte vågar föra fram?

Smugglarligor får stoppas på annat sätt. Här gäller det att tänka nytt och tänka stort.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: