• Kategorier

 • Arkiv från 5 maj 2005

 • Kalender

  november 2007
  M T O T F L S
   1234
  567891011
  12131415161718
  19202122232425
  2627282930  
 • free counters
 • wordpress visitor counter
 • RSS Merit Wager

Strutsmentalitet och ineffektivitet straffar sig

© Gäller alla mina texter. Citera gärna men ange källan!

Den 27 november gick Göran Johansson och Ilmar Reepalu (s), kommunstyrelseordförande i Göteborg resp Malmö ut med vilda förslag som jag förstår är sprungna ur den frustration och den vanmakt de känner inför en ohållbar och oacceptabel situation: att alla som kommit för att söka asyl i Sverige med hjälp av flyktingsmugglare ska avvisas.  Förmodligen ansluter sig också kommunstyrelsens ordförande Anders Lago (s) i Södertälje, som bara för några dagar sedan meddelade att han ämnar förbjuda folk att bo 17 personer i en tvåa, på madrasser i hela lägenheterna, t.o.m. på köksgolvet (läs här). Jag förstår till fullo deras desperation, jag har också ringt i larmklockor i åratal men ingen har gjort mer än på sin höjd lyssnat. I Sverige är det tyvärr nästan alltid så att man inte reagerar och än mindre agerar innan det är för sent.

Den 9 juli 2007 skrev jag följande här på bloggen:

ParagraferIntressant bestämmelse i UtlL (2005:716), 5 kap. 25 §:

Sveriges regering får meddela föreskrifter om att uppehållstillstånd inte får beviljas för skyddsbehövande i övrigt enligt 4 kap. 2 § första stycket 2 eller 3, om det behövs därför att Sveriges möjligheter att ta emot utlänningar har blivit begränsade.

Reflektion: Det ska bli intressant att se hur snabbt andra medier (bloggar, tidningar, radio, tv) plockar upp detta från min blogg!

Jag gissar att medierna NU plockar upp detta! Birgitta Elfström nämner samma paragraf i sin text nedan, men ingen annan har orkat bry sig och tänka till. OBS! Detta är en paragraf som kan användas just i ett sådant katastrofläge som de tre kommunstyrelseordförandena talar om. De borde ha läst lagen och framhålit den här nödparagrafen i stället för att komma med helt orealistiska förslag. Men, som sagt: deras desperation är begriplig.

För säkerhets skull: Som framgår om man läser mina tidigare inlägg genom åren anser jag att rätten att söka asyl är absolut och att de som behöver skydd från förföljelse, krig etc ska få det. Men i Sverige har det helt spårat ur och vi vet inte längre vem eller vilka vi tar emot och – inte sällan – alltför lättvindigt beviljar permanent uppehållstillstånd. Att vara för en humanitär och generös flyktingpolitik är inte detsamma som att ta på sig skygglappar och öronproppar och stämpla "PUT" (=perrmanent uppehållstillstånd) på löpande band och i rekordfart till alla som säger sig vara från Irak! Läs min kolumn i Svenska Dagbladet med rubriken Asylhanteringen har havererat.

Läs också Ros åt TV4, ris åt Migrationsverket (24.11), Om en fråga som är lika viktig för Sveriges framtid som sysselsättningen (26.11) och andra inlägg under kategorirubriken Asyl&Migration i högerspalten.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: