• Kategorier

 • Arkiv från 5 maj 2005

 • Kalender

  november 2007
  M T O T F L S
   1234
  567891011
  12131415161718
  19202122232425
  2627282930  
 • free counters
 • wordpress visitor counter
 • RSS Merit Wager

Hela havet stormar på asylområdet

Kommunstyrelsens ordförande i Göteborg, Göran Johansson (s), fick den uppmärksamhet han ville genom sitt utspel häromdagen. Utspelet gick ut på att asylsökande som kommer hit med hjälp av flyktingsmugglare ska utvisas och sedan få komma hit på nytt "den vanliga vägen". Det finns ingen "vanlig väg" och det vet Göran Johansson givetvis, men hans desperata förslag andades stor frustration, en frustration som Göran Johansson delar med sina kollegor i bland annat Malmö och Södertälje. Och, som sagt: det uppmärksammades i så gott som alla medier. Under en eller två dagar…

Men vad ska Göran Johansson, Ilmar Reepalu i Malmö och Anders Lago i Södertälje ta sig till nu? Vad ska de nu hitta på? Deras svårigheter försvinner ju inte för att medierna låtit frågan flamma till likt ett tomtebloss under några dagar. Och så här är det nästan alltid: samhälleliga katastrofer, kriser, kaos, problem – vilke benämning man än väljer att använda – resulterar ofta i en jättelik mediehajp under någon eller några dagar och sedan: "upp som en sol, ner som en pannkaka" – det blir tyst igen. Jag vet, jag har själv i 12 år engagerat mig i asyl- och flyktingfrågor… Inte förrän det definitivt redan är för sent vaknar evemtuellt de som har ansvar och makt att agera och förändra. Om ens då. Och vaknar de alls så handlar det så gott som alltid om att hitta syndabockar och att käbbla politiskt och skylla på sina politiska motståndare. Alltså när det redan är för sent! Och där är vi nu. "Som man bäddar får man ligga" säger ett gammalt ordspråk.

På den situation Sverige befinner sig i nu finns det ingen enkel lösning. Troligen ingen lösning alls, vilket är svårt att acceptera men kanske ändå ett faktum: asylhanteringen i Sverige har tillåtits urarta och mer eller mindre kollapsa och att svänga skutan Migrationsverket och få ordning på systemen går helt enkelt inte. Genom sin ineffektivitet och slapphänthet har Sverige fått ett grundmurat – och sant – rykte (bland annat i Mellanöstern) som ett land där man nästan alltid kan stanna om man bara tar sig dit. Vare sig man har asyl- eller skyddsskäl eller ej, vare sig man får uppehållstillstånd eller ej så kan man hålla sig kvar. Ca 17.000 människor (förmodligen många fler) befinner sig här efter att de fått avslag på sina asylansökningar och vägrar lämna landet. Och fler blir de. Samtidigt pågår en märklig specialbehandling av dem som säger sig vara irakier: 5.000 av dem ska få uppehållstillstånd i Sverige på 14 dagar (!) och resten ska inte beöv vänta mer än högst sex månader. Andra kan få vänta i åratal.

Det känns som om Sverige har gett upp och inte längre bryr sig särskilt mycket om att värna om asylrätten. Jag tar till ytterligare ett ordspråk eller snarare en ordlek, det tredje i denna text, för att illustrerar nuläget på asylområdet: "Hela havet stormar"!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: