• Kategorier

 • Arkiv från 5 maj 2005

 • Kalender

  december 2007
  M T O T F L S
   12
  3456789
  10111213141516
  17181920212223
  24252627282930
  31  
 • free counters
 • wordpress visitor counter
 • RSS Merit Wager

  • Utan rubrik lördag, 6 juni, 2020
     Sedan den 5 maj 2005 har jag ideellt granskat, redovisat, översatt, kommenterat och publicerat ofta unikt material, särskilt miggornas rapportering. Om ni uppskattar texterna, informationen, rapporterna, kommentarerna, stöd gärna via Subscribe med 1 krona om dagen = 30 kronor i månaden, eller med valfritt belopp via Donate, Swish eller Bankgiro.  Alla bidr […]

Finland 90 år: Om “finskhet”

Tidigare inlägg med anledning av att Finland firar 90-års jubileum som självständig nation den 6 december 2007: Självständighetskonsert i Berwaldhallen.

Doktorn i statsvetenskap, Jorma Anttila har forskat kring ”finskhet” med hjälp av 60 ord. De absolut viktigaste orden som definierar ”finskhet” visade sig vara: ”självständighet”, ”fosterlandet” och ”frihet”. Andra viktiga ”finskhetsord” är: ”arbete”, ”staten”, fosterlandets försvar”, hälsa” och rättvisa”.

Enligt Jorma Anttila har den nationella självbilden sedan mycket lång tid varit ”fosterländsk”, och är det fortfarande bland finländare i alla åldrar. Han berättar att när han frågat människor vad ”finskhet” innebär för dem så säger 40 % genast ”självständigheten”, i meningen att Finland är ett självständigt, fritt land.

Samma grundvärderingar som gällt länge är således fortfarande giltiga i dagens Finland. Det är dessa värderingar som finländarna har gemensamt och som ger Finland och dess folk en stabil grund och en känsla av samhörighet. En liten nation med endast fem miljoner invånare behöver den typ av trygghet och gemenskap som Finland har, för att överleva. Och överlevt har Finland gjort, med den äran. Krig, elände, fattigdom, stor krigsskuld, ett sargat land som behövde byggas upp på nytt – allt detta har det finska folket klarat – och dessutom skapat underverket Nokia, skördat stora idrottsliga framgångar och har de bästa grundskoleeleverna av alla i konkurrens med 57 länder!

Hyvä, Suomi!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: