• Kategorier

 • Arkiv från 5 maj 2005

 • Kalender

  december 2007
  M T O T F L S
   12
  3456789
  10111213141516
  17181920212223
  24252627282930
  31  
 • free counters
 • wordpress visitor counter
 • RSS Merit Wager

  • Utan rubrik lördag, 6 juni, 2020
     Sedan den 5 maj 2005 har jag ideellt granskat, redovisat, översatt, kommenterat och publicerat ofta unikt material, särskilt miggornas rapportering. Om ni uppskattar texterna, informationen, rapporterna, kommentarerna, stöd gärna via Subscribe med 1 krona om dagen = 30 kronor i månaden, eller med valfritt belopp via Donate, Swish eller Bankgiro.  Alla bidr […]

Om Thanh: Värmdö kommun har egna regler

v_rmd_kommun_1195671719_2477Trots att Thanh och jag, som är hans ombud, och även en expert på det här området på Migrationsverket gjort allt vi kan för att förklara för de ansvariga i Värmdö kommun hur hans fall ser ut, att han har samarbetat (och samarbetar) med Polisen, inte lever gömd, inte kan avvisas, reglerna säger att den kommun han bor i ska ge bidrag till hans försörjning – trots detta och helt oavsett vad vi gör så ångar Värmdö kommun på och gör sitt yttersta för att slippa undan ansvaret för Thanh och ställa honom på gatan utan en krona. En massa energi har lagts ner på detta från kommunens sida, när det hade varit hur enkelt och korrekt som helst att – som tidigare – betala ut den låga summa han har rätt till!

Det märkliga är dessutom att socialsekreteraren ju tidigare – helt korrekt – har betalat ut försörjningsstödet men nu helt plötsligt avslår hans ansökan om fortsatt bidrag utan att någonting alls har förändrats! Nu vill hon tvinga Thanh att överklaga hennes tvivelaktiga beslut till Länsrätten – ett helt meningslöst slöseri med allmänna medel som i stället kunde ha använts till Thanhs försörjning…

Fråga mig inte hur de tänker på kommunen, men tänker gör det så det knakar; nämligen på hur de ska kunna avslå Thanhs legitima begäran om hjälp och göra honom hemlös och medellös. Där finns det tankekapacitet så det räcker!

Så här, bland annat, skriver socialsekreteraren till Thanh:
The information you and Merit Wager have given me, about how you have been treated by Migrationsverket and the police before, and how you have cooperated with them before, can not be reasons for you to recevie money today. It is the things/facts that has happened and that you have done this last month that counts, when you leave an application for welfare/financial aid.

Men inget har ju förändrats från månaden innan, då han ju erhöll försörjningsstöd!!!!!!! Det här är ju rena snurren!

Socialsekreteraren skriver vidare:
I have also explained that If you contact the police, you need have this verified by the police, for example by a piece of paper (intyg) from the police. And if the police tells you that they don´t work with your case at all since a couple of years back (December 2005,) you also need to have this verified, for example by a piece of paper (intyg) or ask the policeman you talk to, to contact me (not just Merit!) directly.

Jag har aldrig tidigare varit med om att jag som ombud inte blivit trodd och att man inte heller tror på vad den asylsökande, i detta fall alltså Thanh, säger. Att det överhuvudtaget inte spelar någon som helst att jag berättar exakt vilken polisman jag talat med, hans namn och datum för samtalet och vad han sa. Att allt annat jag berättat och förklarat inte heller har någon betydelse. Att jag bara bli bortviftad och sedd som en person vars uppgifter man inte ser som trovärdiga eller kanske rentav som en som ljuger! Det är obegripligt att en anställd i Värmdö kommun får bete sig på detta sätt och, som sagt: under alla mina år som ombud (12!) har jag aldrig blivit misstrodd så, att man skulle ha sagt som denna socialsekreterare att hon inte kan bry sig om vad jag skriver och vad jag säger!

Jag har nu tillskrivit generaldirektören och rättschefen på Migrationsverket för att de ska förklara hur reglerna ska tillämpas. Om jag har fel och det faktiskt är så, att olika kommuner kan välja att tolka reglerna på olika sätt och det är möjligt att göra som Värmdö kommun avser att göra: ställa en människa på gatan för att de valt att tolka reglerna på sitt sätt, då måste regering och riksdag ingripa. Men jag väntar på besked från de ansvariga på Migrationsverket och hoppas att detta ska klargöra läget för Värmdö kommun (eller för mig, om jag har tolkat läget på ett felaktigt sätt).

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: