• Kategorier

 • Arkiv från 5 maj 2005

 • Kalender

  december 2007
  M T O T F L S
   12
  3456789
  10111213141516
  17181920212223
  24252627282930
  31  
 • free counters
 • wordpress visitor counter
 • RSS Merit Wager

Skriftlig fråga 2007/08:328 Förfalskning av nationalitet

Sveriges riksdag logoSkriftlig fråga 2007/08:328 Förfalskning av nationalitet

Staffan Appelros (m) har frågat migrationsminister Tobias Billström (m) vilka åtgärder denne avser att vidta för att förhindra att flyktingar kan få ett permanent uppehållstillstånd om det visar sig att de har uppgett falsk nationalitet.

Staffan Appelros skriver:
Det har figurerat uppgifter i medierna om att flyktingar som kommer till Sverige uppger att de är irakier för att de då har större chans att få uppehållstillstånd. Detta har lett till att Migrationsverket nu misstänker att det i flyktingvågen från Irak även strömmar in många palestinier och jordanier men även flyktingar med annan nationalitet.

Skatteverket menar att personerna själva byter nationalitet tillbaka till den ursprungliga när de har fått uppehållstillstånd. I fjol bytte 1 642 utlänningar personnummer, i åtskilliga fall har de även bytt namn och nationalitet.

Migrationsministern svarar:
Migrationsverket ansvarar för att ett asylärende är ändamålsenligt utrett och för att tillse att identitetsuppgifter finns tillgängliga så tidigt som möjligt i prövningsprocessen.

Utlänningslagen innehåller regler som gör det möjligt att återkalla uppehållstillstånd för utlänning som medvetet lämnat oriktiga uppgifter, eller medvetet förtigit omständigheter, som varit av betydelse för att få tillståndet. Identiteten, innefattande medborgarskap, är en sådan uppgift eller omständighet. Ansvaret för tillämpningen av dessa regler ligger i första hand hos Migrationsverket.

Redan i dag ska Migrationsverket arbeta för att få fram identitetsuppgifter i prövningen av en asylansökan. Genom att EU-kommissionen nyligen beviljat Migrationsverket medel för att arbeta med asylsökande från Irak får verket ytterligare resurser att använda till sitt utvecklingsarbete om identitetsfrågor.

Finns det någon som tror att Migrationsverket klarar att hålla reda på vilka som kommer hit och dessutom återkalla uppehållstillstånd som getts på uppenbart falska ansökningar? Tror ens migrationsministern själv på det? Det är ju just på grund av att Migrationsverket inte klarat av identitetskontrollen som människor ges uppehållstillstånd (och i vissa fall t.o.m. medborgarskap) trots att alla uppgifter som legat till grund för besluten är falska! Dessa människor vet också att man i Sverige inte förmår (orkar…) kontrollera och hålla efter alla som getts uppehållstillstånd, varvid de helt sonika går till Skatteverket och meddelar att de vill byta namn, nationalitet, födelsedatum etc och får ett nytt personnummer.

Jag har också skrivit om detta, både här på bloggen och i en artikel på Expressens debattsida, Sidan 4, den 29 november: ”Dessutom kommer många flyktingar hit med förfalskade handlingar, och Sverige har därför ingen reell möjlighet att veta vilka människor som tas emot och om de ens har några asyl- eller skyddsskäl”. Men ingen bryr sig… Hela artikeltexten finns här.

OBS! Det är viktigt att man inte blandar kraven på en rättssäker id- och passhantering med rätten till asyl. Att man stoppar utspottandet av nya svenska pass i det oändliga till alla som säger sig ha tappat eller blivit bestulna på sina pass (särskilt som det skett inte en utan tre, åtta och 15 gånger), står inte i motsats till att de människor som visar vilka de är och varifrån de kommer får sina asylskäl prövade. Och om de befinns ha rätt att få uppehållstillstånd enligt gällande lagar och konventioner också får det. Men det finns inget land i världen som skulle tycka att det var okej att en kvarts miljon hemlandspass var ”på villovägar” i proportion till en befolkning på totalt 9 miljoner!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: