• Kategorier

 • Arkiv från 5 maj 2005

 • Kalender

  december 2007
  M T O T F L S
   12
  3456789
  10111213141516
  17181920212223
  24252627282930
  31  
 • free counters
 • wordpress visitor counter
 • RSS Merit Wager

Varför stoppar Sverige inte handeln med svenska pass? Går det i Finland så borde det gå även här…

Det är helt obegripligt att man i Sverige är så slapphänta och mesiga när det handlar om så viktiga dokument som pass! I Sveriges Radios serie Det andra migrationsverket i Kaliber (läs och lyssna här, här och här), som sändes i november i år, berättades om det omfattande missbruket av svenska pass. Jag har också skrivit om ”fenomenet”, som är – och har varit – känt för både Migrationsverket, Polisen och regeringen sedan länge, bland annat här och här.

I går berättades i Svenska Dagbladet om hur allt fler svenska pass som stjäls från turister i Turkiet och att stölderna under det senaste året ökat markant. ”På generalkonsulatet i Istanbul är man orolig för att passen inte har tappats eller stulits utan faktiskt har sålts till människosmugglare”, står det i artikeln. Vilket ska tydas som: ”På generalkonsulatet i Istanbul vet man att passen inte har tappats eller stulits utan faktiskt har sålts till människosmugglare”. I klartext, alltså.

Svenska Dagbladet berättar vidare att, enligt en promemoria från generalkonsulatet i Istanbul, har utfärdandet av pass ökat med 50 procent hittills i år. Ökningen är så anmärkningsvärd att man från konsulatet börjar misstänka ) att personer säljer sina pass som en del av en organiserad verksamhet. Man kan bara gratulera till en så fantastisk slutledningsförmåga på konsultatet! I promemorian pekar konsulatet ut personer som tros ha kopplingar till den organiserade verksamheten med stulna pass och transporter till Sverige. Enligt uppgifterna ska personerna tjäna betydliga summor på affärerna. Också det en fantastisk bragd, att inse att handeln med stulna svenska pass är enormt lönsam…

Kanslirådet Jan Sadek på utrikesdepartementet uttrycker sig betydligt rakare:
”Flertalet av de som upptäcks med falska handlingar kommer från Irak och då är väl Istanbul en lämplig väg. Men pass som säljs på plats i Istanbul är förmodligen bara en rännil av de problem som polisen har i Sverige med pass som skickas ner till Irak och Turkiet.”

Men – och det här är det märkliga med Sverige – så här säger säger polisintendent Staffan Tilling på Rikspolisstyrelsen:
”Tyvärr kan vi med dagens lagstiftning inte göra någonting åt det här problemet. Vi kan inte vägra att lämna ut pass oavsett hur många gånger någon tycks ha tappat sitt”.

Nog är det ju märkligt att man ”misstänker” ett omfattande bedrägeri med svenska pass och att man också kan räkna ut att människor tjänar stora summor på handeln med passen, men att man ändå fortsätter att lämna ut pass oavsett hur många gånger folk än ljuger om sina ”tappade” pass! Varför i hela fridens dar låter man i Sverige detta ske och bara står och slår hjälplöst ut med armarna och säger att det inte går att stoppa? Varför gör man inte som till exempel i Finland?

I Finland registreras förkomna pass genast och spärras dessutom över Schengens yttre gräns. I Finland går det absolut inte att få ut tre, sex, 12 nya pass när man påstår att man tappat eller blivit bestulen på sitt pass! Det blir polisundersökning eftersom man inser, till skillnad från i Sverige, att det med största sannolikhet ligger brott och bedrägeri bakom det hela – ingen normal människa tappar sex eller 12 pass! I Finland ses dessutom passet som en viktig värdehandling som ska förvaras som en sådan och därmed är det endast 5.000 pass som är förkomna mot en kvarts miljon i Sverige. När det i Finland konstaterats att man försökt få ut pass på falska grunder så avslås ansökan om nytt pass. Man får helt enkelt inget nytt pass. I Finland hade aldrig någonsin någon kunnat få ut sex eller 12 nya finländska pass! Finska poliser är inte korkade, de hade aldrig medverkat till att finländska pass kunde missbrukas så som man tillåter i Sverige.

Inte undra på att samhället och dess normer vittrar sönder när allt är tillåtet och de, som ska skydda oss och upprätthålla lag och ordning, väljer att stå hjäplösa och titta på när brott begås.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: