• Kategorier

 • Arkiv från 5 maj 2005

 • Kalender

  december 2007
  M T O T F L S
   12
  3456789
  10111213141516
  17181920212223
  24252627282930
  31  
 • free counters
 • wordpress visitor counter
 • RSS Merit Wager

  • Utan rubrik lördag, 6 juni, 2020
     Sedan den 5 maj 2005 har jag ideellt granskat, redovisat, översatt, kommenterat och publicerat ofta unikt material, särskilt miggornas rapportering. Om ni uppskattar texterna, informationen, rapporterna, kommentarerna, stöd gärna via Subscribe med 1 krona om dagen = 30 kronor i månaden, eller med valfritt belopp via Donate, Swish eller Bankgiro.  Alla bidr […]

Värmdö kommun tar sitt förnuft till fånga – delvis

v_rmd_kommun_1195671719_2477Efter sju sorger och åtta bedrövelser – och en massa skriverier – har socialchefen i Värmdö kommun, som hon skriver: ”beslutat att ge personalen inom Arbete och Försörjning av dem önskad frihet att få gå utanför den strikta juridiska bedömning vi tillämpat och ge ekonomiskt stöd för att undvika nöd – detta i avvaktan på att vi tar upp ärendet till det politiska utskott som behandlar individärenden.”

Var det så svårt att komma fram till? Nu slipper i alla fall Thanh ställas på gatan de närmaste två månaderna.

Socialchefen skriver också:
”Vi vill att politikerna ska ta ställning i de policyfrågor som finns i anslutning till detta ärende. Givetvis ska vi ta fram ett underlag och ha ett förslag till beslut.Vi ska ta fram ett kvalitativt juridiskt men också etiskt underlag – kommer att ta kontakt med socialstyrelsens etiska råd. vi kommer också att ta kontakt med andra kommuner för att utbyta erfarenheter. Fortfarande har vi svårt att förstå att inte Migrationsverket har ansvaret och jag kommer att försöka gå så högt upp jag kan för att få klarläggande/driva frågan. Vi har problem med Migrationsverket i flera frågor – bl a när det gäller ensamkommande barn där beskeden ständigt ändras om vad som gäller.”

Det är mycket bra och detta besked välkomnar jag som ombud för Thanh. Men under tiden så är förstås det enda rätta att Thanh inte ska lida nöd och då måste någon ta ansvar för detta. Och denna ”någon” är i detta fall just Värmdö kommun.

Till slut:
MIG logoFlera gånger tidigare har Migrationsverkets personal lämnat felaktig information till Värmdö kommun i Thanhs fall och tydligen också i andra fall. De många felaktiga upplysningarna och felaktiga besluten är vi andra aktörer på asylområdet så vana vid att vi nästan inte reagerar längre (lätt överdrift, det är klart att vi reagerar). Jag noterar att  socialchefen i Värmdö kommun konstaterar att också de har är problem med Migrationsverket i flera frågor och att beskeden ständigt ändras om vad som gäller. Men vad hjälper det, när det är som att ropa rakt ut i ett stort, svart hål när man talar om detta…

För Thanhs del ger socialchefens besked i alla fall en tillfällig frist. Han kommer att kunna bo och äta utan större problem trots att de nedsatta beloppet är långt under existensminimum. Men tack vare Lidl klarar han det, säger han själv.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: