• Kategorier

 • Arkiv från 5 maj 2005

 • Kalender

  december 2007
  M T O T F L S
   12
  3456789
  10111213141516
  17181920212223
  24252627282930
  31  
 • free counters
 • wordpress visitor counter
 • RSS Merit Wager

  • Utan rubrik lördag, 6 juni, 2020
     Sedan den 5 maj 2005 har jag ideellt granskat, redovisat, översatt, kommenterat och publicerat ofta unikt material, särskilt miggornas rapportering. Om ni uppskattar texterna, informationen, rapporterna, kommentarerna, stöd gärna via Subscribe med 1 krona om dagen = 30 kronor i månaden, eller med valfritt belopp via Donate, Swish eller Bankgiro.  Alla bidr […]

Frågor till – och svar från – Utlänningsverket i Finland

UviJag ställde några frågor till Utlänningsverket (Uvi) i Finland. Här är de – och svaren:

Fråga: Är det samma sak i Finland som i Sverige, att ca 95-98 % av alla som söker asyl inte har några id-handlingar? Hur gör ni om de inte har id-handlingar?

Svar: Det är likadant i Finland som i alla andra EU-länder, d.v.s. 90 % av de asylsökande har inte trovärdiga id-handlingar, än mindre några pass som stöd för sina ansökningar. Och de gånger någon lämnar in några dokument så visar det sig att de är falska, förfalskade. I Finland är det Rikskriminalpolisen som undersöker dessa handlingar. Det är också så att i t.ex. många afrikanska och asiatiska länder är det möjligt att få "äkta" dokument med de uppgifter man själv önskar av av myndigheterna. På det sättet blir de asylsökandes oklara identitet och nationalitet ett verkligt problem såväl vad gäller bedömningen av dennes behov av internationellt skydd som när det gäller avvisningen av vederbörande till hemlandet.

Fråga: Hur gör ni om de inte har id-handlingar? Kan människor få asyl i Finland utan att visa vilka de är och styrka sin identitet?

Svar: I Finland, Sverige och andra i-länder måste man utreda asylansökningar. "Benefit of the doubt"-principen gäller, vilket innebär att i oklara fall ska det hela avgöras till den sökandes fördel om hans berättelse är sammanhängande och trovärdig och det inte finns starka skäl som talar emot.

Fråga: Tillämpar Finland Dublinförordningen strikt så att man kontrollerar om den som söker asyl har varit i något annan Schengenland och skickar tillbaka honom/henne dit om så är fallet?

Svar: Dublinförordningen tillämpas mycket snabbt och effektivt i Finland. Det gagnar även den asylsökande eftersom en snabb process gör att den tid den asylsökande måste leva i ovisshet blir kortare (särskilt om beslutet blir negativt). Dessutom innebär det kostnadsbesparingar och minskar missbruk av asylrätten.

Fråga: Hur går det till när asylsökande har fått avslag på sin ansökan i Finland och de inte har visat id-handlingar och ni inte kan skicka dem tillbaka, hur gör ni då?

Svar: Om den asylsökande av någon anledning inte kan avvisas/återsändas till sitt hemland eller något annat EU-land beviljas han uppehållstillstånd i Finland. Finlands linje avviker i det här hänseendet från praxis i många andra EU-länder såtillvida att myndigheterna i Finland inte tolererar att asylsökande som fått avslag blir kvar på den grå arbetsmarknaden utan uppehållstillstånd. Antingen avvisas den asylsökande ur landet eller också beviljas han uppehållstillstånd.

© Citera gärna men ange källan!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: