• Kategorier

 • Arkiv från 5 maj 2005

 • Kalender

  december 2007
  M T O T F L S
   12
  3456789
  10111213141516
  17181920212223
  24252627282930
  31  
 • free counters
 • wordpress visitor counter
 • RSS Merit Wager

  • Utan rubrik lördag, 6 juni, 2020
     Sedan den 5 maj 2005 har jag ideellt granskat, redovisat, översatt, kommenterat och publicerat ofta unikt material, särskilt miggornas rapportering. Om ni uppskattar texterna, informationen, rapporterna, kommentarerna, stöd gärna via Subscribe med 1 krona om dagen = 30 kronor i månaden, eller med valfritt belopp via Donate, Swish eller Bankgiro.  Alla bidr […]

Han fick vänta ett år – allt som hade behövts var ett fax till Kamerun…

Centrum för rättvisaVincent Fotso från Kamerun sökte svenskt medborgarskap i november 2005. Eftersom passet var utfärdat i Kamerun utgick Migrationsverket från att det var förfalskat och på den grunden polisanmäldes Vincent Fotso. Först ett år senare valde polisen att utreda saken. Allt som behövdes för att fastställa passets äkthet var ett fax till Kamerun.

Om detta berättar Centrum för rättvisa (CFR) under rubriken Blev rentvådd efter ett år – allt som krävdes var ett fax. Det är bra att CFR driver den här frågan vidare och hjälper Vincent Fotso att begära skadestånd:

"Enligt Europakonventionen måste myndigheter agera skyndsamt när det gäller brottsmisstankar och situationer där enskilda fråntas sina pass. När någons rättigheter enligt Europakonventionen kränks har man rätt till skadestånd. Med hjälp av Centrum för rättvisa kräver nu Vincent kompensation för den den långa handläggningstiden och för att han grundlöst blev av med sitt pass."

Som vanligt silar myndigheterna mygg och sväljer kameler. Det finns gott om exempel på f.d. asylsökande som fått uppehållstillstånd och sedermera också svenskt medborgarskap i falska namn och falska nationaliteter. När det gällde Vincent Fotso, vars fall CFR tagit sig an, brydde man sig inte ens om att med ett enkelt fax skaffa den information som hade behövts för att fastställa att hans pass var äkta.

Det är också i princip hur lätt som helst att just nu – mycket snabbt och i egen "gräddfil" – få uppehållstillstånd om man påstår att man är irakier oavsett hur falska handlingar man kommit hit på eller – i vissa fall – om man inte ens är irakier. Men en vietnames som varit här i 5 år 2 månader och 10 dagar beviljas inte uppehållstillstånd trots att han har rätt att få det enligt utlänningslagen.

Skrota Migrationsverket och bygg upp en ny verksamhet, gärna i stil med det som Mauricio Rojas, fp, föreslog riksdagen för ett år sedan! Läs här. Och organisera om och sätt fart på Polisen!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: