• Kategorier

 • Arkiv från 5 maj 2005

 • Kalender

  december 2007
  M T O T F L S
   12
  3456789
  10111213141516
  17181920212223
  24252627282930
  31  
 • free counters
 • wordpress visitor counter
 • RSS Merit Wager

  • Utan rubrik lördag, 6 juni, 2020
     Sedan den 5 maj 2005 har jag ideellt granskat, redovisat, översatt, kommenterat och publicerat ofta unikt material, särskilt miggornas rapportering. Om ni uppskattar texterna, informationen, rapporterna, kommentarerna, stöd gärna via Subscribe med 1 krona om dagen = 30 kronor i månaden, eller med valfritt belopp via Donate, Swish eller Bankgiro.  Alla bidr […]

Om myndigheternas tyranni mot folket

Tv-mannen Lars Adaktussons kolumn i Svenska Dagbladet den 19 december med rubriken Svenska myndigheter ger en känsla av Kafka handlar om hans vedermödor med en kallsinnig Kronofogdemyndighet som vägrar rätta uppenbara fel. Välkommen i de upplystas skara, Lars Adaktusson! Min blogg är full av Kafka-berättelser om sociala myndigheters tvångsomhändertagnde av barn, om asylsökande (läs under kategorirubriken Vietnameserna) där både Migrationsverket, Polismyndigheten och kommunerna kan vara mycket svåra att få att tänka om eller ibland att ens få dem att tänka rätt – och mycket annat.

Det är som om människor – för det är ju människor som "befolkar" myndigheterna! – nätan alltid vill hitta sätt att säga "nej", att avslå ansökningar, att hitta negativa sätt att lösa frågor hellre än att lägga krut på att hitta positiva dito. Det som Lars Adaktusson nu råkat ut för – felaktiga betalningsanmärkningar hos kronofogdemyndigheten som inte går att få bort – är så vanligt att det händer tretton gånger på dussinet. Och människors liv slås inte sällan i spillror på grund av detta eller åtminstone försvåras mycket. Läs bland annat här om Janne och Nordea. Nordea är ju inte en myndighet, men företaget har monopol på plusgiro (f.d. postgiro):
När man blir hindrad att göra rätt för sig (Svenska Dagbladet 30 juli 2007)
Mejlkommentar från Nordea (blooggen 30 juli 2007)
Ytterligare en mejlkommentar om Nordea (bloggen 31 juli 2007)
Mer om Nordea och betalningsanmärkningar (bloggen 1 augusti 2007)
Svar från Nordea om PlusGiro för "prickade" (bloggen 29 augusti 2007)
Och läs Jannes eget inlägg här.

Ur Lars Adaktussons kolumn:
Franz Kafka skrev om en absurd och ogripbar värld, om tillvaron som en labyrint ur vilken människan inte finner någon utväg. I kontakterna med svenska myndigheter är det möjligt att få en känsla för hur den store författarens teorier kan se ut i praktisk tillämpning.

Helt rätt. Däremot tycker jag inte att Adaktussons slutsats är den rätta när han skriver:
Som politiskt ansvarig är det finansministern som har makt att ändra den lagstiftning som förhindrar att oskyldiga får rättelse i kronofogdens databas.

Vi kan inte ha politiska fingrar i varje soppa utan vad det handlar om är att de människor som jobbar på våra myndigheter måste ändra attityd samt börja använda sunt förnuft. Det bemötande Lars Adaktusson har fått hos kronofogdemyndigheten (läs hela hans kolumn, se länk ovan!), visar med all tydlighet att det inte i första hand är något politiskt ingripande som behövs utan att de som jobbar där tänker själva!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: