• Kategorier

 • Arkiv från 5 maj 2005

 • Kalender

  december 2007
  M T O T F L S
   12
  3456789
  10111213141516
  17181920212223
  24252627282930
  31  
 • free counters
 • wordpress visitor counter
 • RSS Merit Wager

Värmdö kommun har ändrat sig!

Thanh och Mohammed på glöggparty hos mig den 19 december.

Mohammed och Thanh 21 dec 2007Mohammed (som jag också var ombud för) kom ett år före Thanh och fick snabbt, tack vare kloka och korrekta miggor, uppehållstillstånd: efter bara ett år. Också i hans fall förelåg verkställighetshinder, precis som för Thanh. Sedan 2002 har Mohammed levt här, har jobbar och har nu blivit svensk medborgare. Thanh har varit här nästan lika länge men hänger fortfarande i luften. Migrationsverket vägrar av någon anledning att göra det rätta och bevilja honom uppehållstillstånd på grund av verkställighetshinder!

Det är med glädje jag kan berätta att Värmdö kommun bestämt sig för att – åtminstone för december och januari – bidra till Thanhs försörjning! Vi har haft goda samtal med personer i ansvarig ställning som har lyssnat och tagit del av skriftlig information etc och insett att det är det enda rätta och att det inte strider mot några regler. Tvärtom: det finns en skyldighet för kommuner att se till att personer som bor där inte far illa. Och det finns dessutom regler gällande den situation Thanh är i: han har inte fått uppehålltillstånd efter drygt fem år i landet och har heller inte kunat avvisas under den tiden. Det lär finnas något hundratal personer i samma situation som han, men som vanligt på asylområdet så är uppgifterna tämligen osäkra.

Det tog kraft, energi och tid att övertyga Värmdö kommun i fallet Thanh, men efter många om och men kom vi överens och det är mycket tillfredsställande att det kunde lösas utan JO- eller JK-anmälningar och överklaganden till Länsrätten etc. I slutet av januari ska den politiska nämnden som ärendet faller under ha möte och vi hoppas att det då ska kunna fastställas också politiskt att kommunen tar ansvar för sina invånare.

I ett kommande inlägg ska jag berätta om Polisens klanterier i det här fallet… Hur de inte klarar av att hantera e-post. Hur det tar fem dagar för ett ”snigelbrev” från Polisen att nå fram. Hur de inte klarar av att, på normal och begriplig svenska, skriva ett enkelt intyg. Allt detta – med kopia av den otroligt utdragna korrespondensen kommer i ett inlägg snart.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: