• Kategorier

 • Arkiv från 5 maj 2005

 • Kalender

  december 2007
  M T O T F L S
   12
  3456789
  10111213141516
  17181920212223
  24252627282930
  31  
 • free counters
 • wordpress visitor counter
 • RSS Merit Wager

  • Utan rubrik lördag, 6 juni, 2020
     Sedan den 5 maj 2005 har jag ideellt granskat, redovisat, översatt, kommenterat och publicerat ofta unikt material, särskilt miggornas rapportering. Om ni uppskattar texterna, informationen, rapporterna, kommentarerna, stöd gärna via Subscribe med 1 krona om dagen = 30 kronor i månaden, eller med valfritt belopp via Donate, Swish eller Bankgiro.  Alla bidr […]

Skrämmande reflektioner kring Migrationsverkets agerande, bl.a. i “fallet Thanh”!

birgitta-elfstromFörst några kommentarer och reflektioner från Birgitta Elfström, jurist och tidigare i nära 20 år beslutsfattare vid Migrationsverket:

Här på bloggen har vi många gånger läst om vietnamesen Thanh som har gjort allt för att tillmötesgå Migrationsverket och polisen i deras arbete med att verkställa beslutet att han ska avvisas. Men han är fortfarande kvar i landet. Det är inte bara i Thanhs ärende som Migrationsverket inte tar hänsyn till verkställighetshinder. Det är inget nytt fenomen att verket beter sig på det här sättet.

Det verkar som om vissa som fått avvisningsbeslut som inte går att verkställa tvingas vänta i fyra år på att deras ärenden skall preskriberas. Likhet inför lagen gäller inte på Migrationsverket. I Thanhs ärende verkar det dessutom som om Migrationsverkets personal vill straffa ombudet Merit Wager genom att inte ta hänsyn till att det faktiskt föreligger verkställighetshinder. Då jag jobbade på Migrationsverket som beslutsfattare hörde jag mer än en gång att ”den där Merit, hon skall inte få rätt”. Migrationsverktes personal kommer att känna sig som ”loosers” om de ger Thanh permanent uppehållstillstånd. Detta kan de inte leva med, i vart fall inte i Thanhs ärende.

Efter min pensionering från verket är jag ombud i vissa asylärenden där jag anser att de sökande har blivit helt fel behandlade beroende på inkompetens hos personalen. Verket avfärdar en ny ansökan genom att skriva ”inga nya omständigheter har framförts”. En iransk kvinna riskerar att stenas om hon tvingas tillbaka till Iran. Det bryr sig verket inte om.

Det finns ingen likhet inför lagen! Vissa asylsökande ”misshandlas” under processen. Det kan bero på verkets okunskap om förhållandet i ett visst land och om aggression till ett visst biträde/ombud och till en viss etnisk minoritet . Se ex. betr. Somalia. Där utvisar verket trots att förhållandena där är helt miserabla ur mänskliga rättigheters perspektiv. Det är lättare för verkets personal att utvisa än att ge uppehållstillstånd. Föredrar du ett ärende och föreslår tillstånd, förutom ett irakärende, kommer du att känna dig som en ”looser”. Vem vill vara en ”looser”?

Likhet inför lagen betyder att en beslutsfattare måste ta hänsyn till vad som förekommer i det enskilda ärendet. Då måste beslutsfattaren ta på sig andra glasögon och lämna därhän aggression till vissa ombud och till vissa etniska minoriteter.

Och så här uttalar sig en anställd vid Utlänningsverket i Finland, som följt Thanhs öde på bloggen:

utlanningsverket_1153687615_1222Jag ser det inte som möjligt att det skulle kunna gå till så i Finland, som det gått till i Thanhs fall i Sverige. När man tittar på det hela från finländsk horisont så tycks Sveriges problem vara att emellanåt är praxisbesluten överliberala och emellanåt överhårda. Alltså: Sveriges utlänningspolitik ter sig tämligen flackande.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: