• Kategorier

 • Arkiv från 5 maj 2005

 • Kalender

  december 2007
  M T O T F L S
   12
  3456789
  10111213141516
  17181920212223
  24252627282930
  31  
 • free counters
 • wordpress visitor counter
 • RSS Merit Wager

Knappast ett ärende för DO!

Det kan knappast vara fråga om diskriminering – och därmed inte heller ett fall för DO – att en asylsökande man utan giltigt bevis om sin identitet inte fått öppna ett bankkonto!

Enligt en artikel i NSD med rubriken Banker utreds av diskrimineringsombudsmannen, påstår den asylsökande mannen att han diskrimineras för att han är arab och muslim. Väldigt många utomeuropeiska asylsökande och f.d. asylsökande har snappat upp att svenskarna är livrädda för att kallas "rasister" eller "främlingfientliga" och anmälas för diskriminering, och använder sig av detta i tid och otid. Och svenskarna vågar löjligt nog sällan eller aldrig säga emot.

Mannen fick inget id-kort, vilket massor av andra inte heller får (bl.a. finländare som aldrig skulle drömma om att kalla det "diskriminering"!) för att han inte kunde styrka sin identitet. Om man inte kan styrka sin identitet så får man inte öppna konto, det är inget konstigt med det. Banken gjorde troligen ett misstag först när de lät honom öppna ett konto trots att han inte hade godkänd legitimation och därmed inte kunde styrka sin identitet, och rättade sedan till sitt fel. Det så kallade LMA-kortet som asylsökande får är ett tillfälligt kort som utfärdas av Migrationsverket, alltså inte en legitimation utan ett kort i det namn och med de uppgifter som den asylsökande själv har uppgett när han/hon anlände och som sedan kan komma att visa sig vara helt felaktiga. Avslagen från bankerna på mannens begäran om att få öppna ett konto har således inget att göra med att han är arab och muslim.

Allt ska inte anmälas och tas upp av DO så fort en utlänning är inblandad. Det är märkligt att DO skriver till bankerna att de ska redogöra för reglerna för att öppna lönekonton och hur mannen ska göra för att få in sina pengar på en bank! DO borde veta vilka regler som gäller och informera mannen om dem och inte göra ett fall av något som inte alls är ett fall. Eller ska andra som inte kan få svenska id-kort (t.ex. finländare) också DO-anmäla det självklara att om man inte har ett godkänt id-kort så får man inget bankkonto?

Anna Karin Olofsson, privatmarknadschef för SEB i Luleå säger, tydligt och klart:

"För att inleda en relation med en bank krävs att man kan identifiera sig, vilket inte går med ett LMA-kort. Svårigheterna för asylsökande att identifiera sig är välkända och regeringen har därför tillsatt en utredning."

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: