• Kategorier

  • Arkiv från 5 maj 2005

  • Kalender

  • free counters
  • wordpress visitor counter
  • RSS Merit Wager

    • Utan rubrik lördag, 6 juni, 2020
        Sedan den 5 maj 2005 har jag ideellt granskat, redovisat, översatt, kommenterat och publicerat ofta unikt material, särskilt miggornas rapportering. Om ni uppskattar texterna, informationen, rapporterna, kommentarerna, stöd gärna via Subscribe med 1 krona om dagen = 30 kronor i månaden, eller med valfritt belopp via Donate, Swish eller Bankgiro.  Alla bidr […]

Från en bloggläsare med anledning av inlägget om Moder Svea nedan

Läser på din blogg om Moder Sveas tillkortakommanden och om hur lätt kriminella "get away with it" i Sverige och hur polisen skriker på ny lagstiftning istället för att gå till handling med stöd av den lagstiftning som trots allt finns.

Ett tydligt exempel på att Moder Sveas barn och barnbarn inte har lärt sig respekt för lagar och regler, skillnaden på rätt och fel fick min sambo och jag i natt när vi stod vid Tekniska högskolan och väntade på bussen hem till Vaxholm. Bredvid oss i busskuren står ett ungt par och småpratar, bl.a. hör jag att flickan tydligen har druckit för mycket och kräkts, men nu är nästan nykter. De unga förefaller båda vara ganska nyktra. De ser prydliga ut. Döm då om min förvåning då killen plötsligt hivar iväg en glasflaska tvärs över trottoarerna och bussfilen och ut på gatan. Den faller till marken och splittras i tusen bitar. En omdömeslös och onödig handling.

Jag blev helt enkelt skitförbannad och frågade killen vad i h-vete han höll på med, att detta var onödigt, och vad tänkte han på när han gjorde en sådan sak, hur gammal var han (18 år blev svaret) osv. Han bad mig (oss), min sambo sa nämligen också ifrån, om ursäkt för att han gjort oss upprörda med sitt beteende. Då röt jag åt honom att det inte handlade om ursäkt utan om att han skulle plocka upp bitarna efter sig och ta ansvar för sin handling. Fattade han inte att en hund, ett barn eller någon annan kunde skada sig på glaset?! Om alla kastar skräp omkring sig och tror att någon annan ska ta hand om det hur blir det då? Han föreföll fullständigt nollställd och kunde inte förstå att han skulle behöva plocka upp det. Det skulle ju komma "någon annan" och städa och det var ju nyårsafton och han tyckte att han kunde göra så eftersom alla andra gjorde så på Nyårsafton. Två andra vuxna, en familj med två söner i 10-12-årsåldern, lade sig också i det hela och sa åt killen. Ingen person gick till hans försvar, men det var lögn i helsike att få honom att gå och plocka upp glasskärvorna. Sen kom bussen och vi gick ombord. Vi var jätteupprörda över killens beteende.

Det är verkligen deprimerande, killen var inte särskilt berusad (tvärtom), han såg inte otrevlig eller ovårdad ut, han bad oss artigt om ursäkt, men verkade inte ha fått lära sig fundamentala normer om hur man uppträder och tar hänsyn till andra. Jag hoppas dock att han blev ordentlig omskakad av vår reaktion och inte gör om det. Men det är åt helvete! Vi vuxna i samhället måste reagera när det händer sådant här – alla – inte bara poliser och socialarbetare.

På bussen hem så förde ungdomarna (det var en hel drös till, mer eller mindre berusade) ett Herrans liv. Någon gick omkring och såg ut som han skulle spy vilken minut som helst, några drack öl, vin m.m. Min sambo föreslog att man skulle ha ett medborgargarde som helt enkelt lyfte störande "element" av bussen. Om man gjorde så några gånger så skulle åtminstone de flesta börja sköta sig hyggligt på hemresan och inte svina ner.

Det är klart att jag också har suttit på bussar i min ungdom och mått tjyvens och kanske skrålat, men jag visste att man måste sköta sig annars åkte jag av. Man följde tillsägelser. Numera anser ungdomar att det är deras rättighet att bete sig som de gör!! Vi har misslyckats att uppfostra det uppväxande släktet, att ge dem de normer de behöver för mänsklig samlevnad, att lära dem normal hänsyn och respekt! Det är vidrigt! En förändring måste ske snarast! Det är vi vuxna som måste kräva den.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: