• Kategorier

  • Arkiv från 5 maj 2005

  • Kalender

  • free counters
  • wordpress visitor counter
  • RSS Merit Wager

    • Utan rubrik lördag, 6 juni, 2020
        Sedan den 5 maj 2005 har jag ideellt granskat, redovisat, översatt, kommenterat och publicerat ofta unikt material, särskilt miggornas rapportering. Om ni uppskattar texterna, informationen, rapporterna, kommentarerna, stöd gärna via Subscribe med 1 krona om dagen = 30 kronor i månaden, eller med valfritt belopp via Donate, Swish eller Bankgiro.  Alla bidr […]

Maj-Lis Westin och Moder Svea – en nyårsreflektion

Moder SveaMaj-Lis Moder Svea och Maj-Lis "Wessan" Westin

På det nya årets första dag när jag funderar lite över sakernas tillstånd slår det mig: Moder Svea och "Wessan" (Maj-Lis Westin) liknar varandra! Moder Svea i det stora, i sitt Folkhem och Maj-Lis Westin (kallad "Wessan") på sin tid i det lilla, i Grankulla svenska samskola.

Alltså: Maj-Lis Westin, "Wessan" kallad (kärleksfullt, trots att det är ett slangord för WC…) var vår klassmagister, som man sa i Finland. Hon var en oerhört snäll människa men alldeles för mesig när det gällde att hålla ordning på oss flickor. Vi var bara flickor i klassen trots att det var en samskola – en sällan ifrågasatt finlandssvensk logik. Pojkarna gick i separata klasser…

Wessan hade grå flanellklänning och grått hår i knut i nacken och rejäla tantskor. Vi älskade henne men drev friskt med henne – för att det gick. Hon brukade stå framför klassen och försöka få ordning på oss när lektionen började, och se ut lite som Magnus Härenstam när han vrider sina händer. Wessan vred sina händer på samma sätt och sa med sin milda, mjuka röst: "Men flickor, FLICKOR!". Och det trodde hon att vi skulle bry oss om, att vi skulle lyssna på hennes vänliga, lätt förtvivlade "Men flickor, FLICKOR!" och lugna ner oss och sätta oss i våra pulpeter (som bänkar kallades i Finland) och snällt slå upp våra böcker och börja svara på frågor kring dagens läxa. Nej, det funkade inte, vi pratade och skrattade och rörde oss i klassrummet i flera minuter innan det blev lugnt. Med andra lärare var det tyst och perfekt ordning från första sekund av lektionerna. Vi brukade dock sluta att vara stökiga av oss själva för att vi faktiskt både tyckte synd om och tyckte om vår kära Wessan som inte lyckades uppamma någon ilska och helt saknade förmåga att sätta sig i respekt hos oss.

Moder Svea är lite likadan. Hon står och vrider sina händer och säger: "Men snälla ni, snälla ni! Kasta inte raketer på tunnelbanor och folk, det är förbjudet!". Ingen lyssnar. Moder Svea vrider sina händer när hon hör hur biståndspengar kastas i sjön eller används till att bygga icke behövda busstationer för 3 miljoner kronor i Tanzania, när foket vill ha några brunnar á 7.000 kronor. Men hon gör inget utan väntar på att de ansvariga ska komma till insikt själva och sluta missbruka folkets pengar. Vilket de tyvärr inte gör. Moder Svea förmår inte heller organisera asyl- och annan invandring så att man vet vilka som är här och varför. Mängder av människor som enligt lag inte har någon som helst rätt att vara här gömmer sig i Moder Sveas kjolar och många som borde få stanna här kastas ut. De s.k. ansvariga leker "hela havet stormar" och klarar inte det som man i andra länder klarar på ett mycket bättre sätt. Moder Svea kastar sina blickar på dem, men suckar bara och sitter stilla utan att orka eller förmå försöka få bukt med de stora problemen. Och Moder Svea fortsätter att oja sig och voja sig och inför idiotregler och kontrollsystem som till största delen drabbar skötsamma människor, inte skurkar. Och när Moder Sveas barn är olydiga och sparkar ihjäl människor, våldtar och mördar, då talar hon milt om "mer resurser" i stället för att sätta ordentlig fart på de resurser hon redan har, d.v.s. de alltför många polismän som verkar ha inre i stället för yttre tjänst numera.

Listan på Moder Sveas tillkortakommanden kan göras oändlig; betydligt längre än listan över den högt älskade Wessans. Vi, som hade Wessan som magister, hade redan lärt oss respekt för skolan och för människor och därmed även Wessan; vi bara busade lite. Men alla Moder Sveas barn och barnbarn har inte lärt sig respekt för lagar och regler, skillnaden på rätt och fel och mitt och ditt och de vet att de kan "get away" med det mesta. Så de stannar inte vid lite bus utan går betydligt längre och förstör tryggheten och tilltron till samhället och medmänniskorna medan Moder Svea står handfallen och låter det ske. Eller tillsätter nya utredningar som efter remissrundor har blivit gamla när de utretts klart. Moder Svea vill inte smutsa ner sina händer, hon vill bara sitta på sin beväma och vackra tron och syssla med papper och skrivelser. Gud hjälpe Sverige – Moder Svea gör det inte!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: