• Kategorier

  • Arkiv från 5 maj 2005

  • Kalender

  • free counters
  • wordpress visitor counter
  • RSS Merit Wager

Är det förbjudet att använda sig av sunt förnuft i Sverige?

image2135image2136Är sunt förnuft är förbjudet att använda sig av i Sverige? Är personligt ansvar ett närmast okänt begrepp? Vart man vänder sig finns exempel på att sunt förnuft och personligt ansvar är sådant som inte generellt och självklart förekommer i samhället. Snarare verkar det som om folk i maktpositioner tror att det är förbjudet att använda sitt sunda förnuft (eller också har de inget!) och/eller att de inte själva behöver ta något ansvar för vad de gör och säger när det sunda förnuftet saknas. Dagens idioti torde vara hanteringen av Louis Bewa i Storvreta, som nekas att hyra en parkeringsplats för 141 kronor i månaden, trots fast inkomst!

Alltså: Uppsalahem vill inte låta sina hyresgäster hyra parkeringsplatser om socialtjänsten står som borgensman på kontraktet. Storvretabon Louis Bewa är fastanställd på ett företag i Uppsala och har aldrig behövt hjälp med att betala hyran. Han tycker att Uppsalahem diskriminerar folk som en gång i tiden behövde en borgensman för att få sitt första hyreskontrakt.

Enligt Uppsalahems regler måste han och andra som behövt en borgensman för att få ett hyreskontrakt, vänta i två år innan de får rätt att hyra en parkeringsplats.

"Skulle vi överväga ett undantag så kan andra känna sig orättvist behandlade. Det här gäller ju en princip att om det finns en borgensman så måste han godkänna högre kostnader. Det här är en högst rimlig situation", säger Fredrik Holm, fastighetschef på Uppsalahem.

Men borgensmannen, alltså socialtjänsten, godkänner inte borgen för parkeringsplatser!

"En parkeringsplats är ofta inte betingad av sociala skäl till skillnad från en bostad och generellt betyder det avslag"
, säger Karin Mansikka är enhetschef på socialtjänstens bidragsenhet i Uppsala.

"Socialtjänsten har gått i borgen för mig och jag tycker att jag är straffad. Varför? Jag är fast anställd, jag jobbar, jag är integrerad i samhället. Det ser ut som diskriminering mot dem som har fått hjälp av socialtjänsten", menar Louis Bewa.

Reflektion: Nej, jag tror inte att det handlar om diskriminering av dem som fått hjälp av socialtjänsten utan "bara" om korkade, oempatiska, paragrafryttare i total avsaknad av sunt förnuft och personligt ansvar. Dumstrutar borde delas ut till både fastighetschefen på Uppsalahem och till Karin Mansikka på socialtjänsten i Uppsala. Skäms och ställ er i skamvrån – men fixa parkeringsplatsen åt Louis Bewa först!

Tips: Om inte de här människorna som har makten över om Louis Bewa får en parkeringsplats eller inte, tar sitt eventuella förnuft tillfånga, så kanske han kan försöka skrapa ihop pengar för att betala för parkeringsplatsen för de 13 månader (1.833 kronor) som återstår innan han är fri från socialtjänstens borgensåtagande! Då kan ju inte ens ärthjärnor tramsa, då finns ingen anledning att misstro honom eller hans betalningsförmåga.

Läs merl och lyssna på här: SR P4 Radio Uppland.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: