• Kategorier

  • Arkiv från 5 maj 2005

  • Kalender

  • free counters
  • wordpress visitor counter
  • RSS Merit Wager

    • Utan rubrik lördag, 6 juni, 2020
        Sedan den 5 maj 2005 har jag ideellt granskat, redovisat, översatt, kommenterat och publicerat ofta unikt material, särskilt miggornas rapportering. Om ni uppskattar texterna, informationen, rapporterna, kommentarerna, stöd gärna via Subscribe med 1 krona om dagen = 30 kronor i månaden, eller med valfritt belopp via Donate, Swish eller Bankgiro.  Alla bidr […]

Heja igen, Nyamko!

Nyamko SabuniÅterigen finner jag anledning att heja på Nyamko Sabuni, denna rakt på sak-person som sällan räds vare sig fan eller trollen utan som säger "som det är". Förra gången jag hade anledning att hylla henne var här:
Ros till Integrations- och jämställdhetsdepartementet (15 agusti 2007)
och här
Varför skulle Nyamko Sabuni dansa efter journalisters pipor? (12 september 2007)

Och nu finns som sagt en ny anledning att framhålla Nyamko Sabunis rakhet som är mycket uppfriskande när man jämför med de festa andra ministrarnas sätt att uttrycka sig. Nämligen: i Lördagsintervjun i Expressen den 5 januari ställdes följande frågor och gavs följande svar:

Intervjuaren: Du har beskyllts för att vara hård och kall och för att sakna empati. Hur vill du beskriva dig själv?
NS: Som motsatsen till allt det där. Men det är viktigt att komma ihåg att kritiken hela tiden kommit från en handfull personer och att de handlat mer om min person än om min politik. Det här är personer jag känt länge, några av dem har jag vuxit upp med.
Intervjuaren: Exempelvis debattören Kurdo Baksi, som kallat dig "islamofob" och "den sömsta integrationsministern någonsin"?
NS: Ja, honom har jag känt sedan jag var tonåring. Det här var jobbigt i början, men nu kan jag säga: Väx upp, sluta upprepa er, skaffa er ett eget liv. När jag får kritik från de här personerna vet jag vad det handlar om.
Intervjuaren: Vad?
NS: Det är mycket. Men det enkla, konkreta är: en ung kvinna som man sett växa upp och som helt plötsligt passerar en med hästlängder. Det är svårt för vissa.

Just så: "Ta ingen skit", som SVT-figuren Grynet brukade säga. Man ska inte låta folk hoppa på en utan att försvara sig när de har fel eller är oresonliga. Eller avundsjuka, som förmodligen denne Baksi är. Samme Baksi som, för övrigt, också hoppade på mig med ett lögnaktigt påstående i det direktsända SVT-programmet Argument den 29 november 2007. Jag känner honom inte, jag har inte haft – och vill inte ha – med honom att göra och blev lätt chockad (men fann mig snabbt) när han tog rejäl sats i tv-programmet och helt irrelevant och lögnaktigt angrep mig med anledning av min debattartikel i Expressen samma dag. Labila och oberäkneliga personer borde kanske ransonera sina uttalanden lite eftersom de inte alltid är sakliga och korrekta…

Jag minns förresten också en rolig händelse för några år sedan som också innefattar den direkta och raka Nyamko Sabuni. Det var när hon och jag och ett tjugotal andra personer från olika håll i samhället skulle fotograferas för omslaget till en tidning för JA till euron-kampanjen. Vi hade samlats på Norrmalmstorg där en massa rekvisita och stegar och allt möjligt annat hade monterats. Vi ställde upp oss resp satte oss på anvisade platser och sedan fick vi vänta ett tag eftersom en person ännu sakades. Det dröjde dock inte så lång stund innan "den förlorade sonen" anlände: dåvarande statsminister Göran Persson inkl entourage. Han stegade runt och hälsade artigt på oss alla, även mig. Men i samma ögonblick som jag sa mitt namn släppte han min hand som om han bränt sig. "Jaså, det är du, det", sa han och gick mycket snabbt vidare. Bredvid mig stod Nyamko Sabuni som hade sett och hört intermezzot. Hon skrattade hjärtligt och viskade till mig: "Han är nog rädd för dig." Och så skrattade vi bägge två.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: