• Kategorier

  • Arkiv från 5 maj 2005

  • Kalender

  • free counters
  • wordpress visitor counter
  • RSS Merit Wager

    • Utan rubrik lördag, 6 juni, 2020
        Sedan den 5 maj 2005 har jag ideellt granskat, redovisat, översatt, kommenterat och publicerat ofta unikt material, särskilt miggornas rapportering. Om ni uppskattar texterna, informationen, rapporterna, kommentarerna, stöd gärna via Subscribe med 1 krona om dagen = 30 kronor i månaden, eller med valfritt belopp via Donate, Swish eller Bankgiro.  Alla bidr […]

Niin sanottua perjantaipullaa suomlaisessa toimituksessa

image2139Jasses glasskapelse (tyvärr hängde bilden inte med när bloggen fördes över till en ny plattform…) 

På fredag eftermiddagar har vi alltid ”perjantaipala” eller ”perjantaipullaa” eller vad det nu kallas, lite beroende på vad det består av. Det är i alla fall en gammal och god tradition på Finska redaktionen att vi alla samlas och äter och dricker och skrattar och skojar tillsammans. Och pratar om vad som faller oss in, berättar galna eller seriösa saker – ofta verkar det nog luta åt det absurda hållet.

Fredagen den 4 januari var inget undantag. Rubriken för dagen var: ”Perjantain paras tavara 14.30” (ung. ”Fredagens bästa grejer”). Gången innan var rubriken ”Maista ja mykisty 14.30” (ung. ”Smaka och förstummas”) och några andra rubriker har varit: ”Joulupulttia poikkeuksellisesti jo kello 13.30” (ung. ”Julbultar undantagsvis redan kl 13.30”) samt ”Pullukkaa tarjolla NYT. Rai rai” (detta går inte riktigt att översätta. Särskilt inte ”rai rai”…)

Temat på 2008 års första fredag – ”Perjantain paras tavara” – visade sig vara en massa olika sorters glass uppvräkt på ett silverfat och däröver hade vederbörande fredagsmumsansvarig vräkt ut allt möjligt som han hittade i skåpen: några dammsugare (små bakelser), fingerkex, mintkex och jag vet inte vad. Reultatet blev så som bilden visar, och bara åsynen av skapelsen fick alla som droppade in att falla i gapskratt och därmed var tonen för tillställningen redan angiven. Hela den dryga halvtimme som vi umgicks och åt och drack (kaffe), skrattades det så mycket åt så huvudlöst roliga saker som folk sa (man får vara sig själv och hur barnslig som helst) att om vi hade kunnat konservera eller buteljera allt skratt och ta fram det lite då och då, så hade det räckt till massor av nya, trevliga stunder.

Det här är en liten hyllning till mina käraste kollegor, tillika vänner: de och deras perjantaipullakahvit gör mig så glad och bidrar till att jag alltid ser fram emot att jobba med dem. Den stämning som råder -trots diverse oenigheter och riktiga bråk iband – är en av de bästa jag upplevt under min långa tid i arbetslivet. Hyvä Suomi! Hyvä suomalaiset!

Och här är ett litet referat av en av otaliga tidigare perjantaipulla-tillställningar:
Finsk eftermiddag på finska redaktionen (14 juli 2006)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: