• Kategorier

  • Arkiv från 5 maj 2005

  • Kalender

  • free counters
  • wordpress visitor counter
  • RSS Merit Wager

    • Utan rubrik lördag, 6 juni, 2020
        Sedan den 5 maj 2005 har jag ideellt granskat, redovisat, översatt, kommenterat och publicerat ofta unikt material, särskilt miggornas rapportering. Om ni uppskattar texterna, informationen, rapporterna, kommentarerna, stöd gärna via Subscribe med 1 krona om dagen = 30 kronor i månaden, eller med valfritt belopp via Donate, Swish eller Bankgiro.  Alla bidr […]

Migrationsverket: ”Strunta i lagen eftersom handläggningstiden ska vara kort.”

Varför är det ingen av dem som har det yttersta ansvaret för rättsäkerheten och för hur ett statligt verk bedriver sin verksamhet som bryr sig? Inte ens media, som ju annars brukar ta upp allt som luktar skandal…

Migrationsverket tycks allt oftare leva sitt eget liv. Man sätter kontinuerligt rättssäkerheten ur spel, vilket man kan läsa om i otaliga inlägg på bland annat denna blogg.

Och nu berättar en migga följande:

En person som söker tillstånd på anknytning (alltså inte på grund av asyl eller skyddsbehov) ska kunna styrka sin identitet och ha giltigt pass, det har Migrationsöverdomstolen förklarat med all önskvärd tydlighet. Detta kräver Migrationsverket också av de sökande. MEN: när det gäller irakier finns numer inget passkrav om de kommer hit, först söker asyl och därefter träffar någon som de inleder ett förhållande med. Då får de tillstånd på anknytningen utan pass! Skälen som anges är att kraven på handläggningstid stressar handläggarna att skriva ut beslut på löpande band.

Ur Migrationsverkets eget protokoll där ovanstående framgår:
I sammanhanget kan nämnas att när en asylsökande åberopar anknytningsskäl och också beviljas tillstånd på denna grund väntar inte asylenheterna i Solna på att den sökande ska inkomma med G-pass utan utfärdar FP (främlingspass). Som orsak till detta uppges att de har sådana krav på handläggningstid att de inte kan vänta med beslut till ett G-pass utfärdats.

Sedan mötet hölls har staben meddelat asylenheterna att BoB inte motsätter sig att FP beviljas asylsökande som kan beviljas UT på anknytning. Detta på grund av att det är angeläget att de sökande kan lämna mottagningssystemet. I förlängningsärenden däremot bör tidigare praxis att inte utfärda FP alltjämt gälla. Den frågan ska också tas med till nästa chefsmöte.

Kommentar: Riksdag och regering borde inse att Migrationsverket gång på gång sätter lagar och regler ur spel! För det är väl de som har det högsta ansvaret för hur lagar tillämpas? Eller ska man gå till Europadomstolen för att ett verk i Sverige inte efterlever stiftade lagar? Om inte riksdag och regering tänker göra något åt verkets ständiga (sär)egna tolkningar av lagen och av Migrationsöverdomstolens uttalanden och deras egna, hemsnickrade praxisar som inte har stöd någonstans, så måste de lägga ner det superdyra verket (6 miljarder kronor för 2008 – sextusen miljoner) och öppna gränserna helt. Som det är nu så är det – som jag sagt så många gånger tidigare – ett ohyggligt dyrt totalhaveri på asyl- och migrationsområdet.

Varför slår inte generaldirektören på Migrationsverket näven i regeringens bord och säger att ”om vi ska följa utlänningslagen och internationella konventioner så kan vi inte hålla en handlläggningstid på tre månader”? Varför väljer han att stressa igenom en massa ärenden där besluten blir så uppåt väggarna och lagstridiga att man baxnar? Och släpper in en massa människor på helt felaktiga grunder, bland dem kriminella och förmodligen också terrorister. Och folk av allehanda nationaliteter som kommit hit och påstått sig vara irakier.

© Denna blogg.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: