• Kategorier

  • Arkiv från 5 maj 2005

  • Kalender

  • free counters
  • wordpress visitor counter
  • RSS Merit Wager

Tre innehållsrika timmar den 17 januari 2008. Del 2.

Läs först del 1.

Taxichauffören släppte av mig vid hotellet där det lilla tv-teamet från Euronews väntade. Vi satte oss i fotografens bil och styrde mot MIG i Solna. Valerie, reportern, ville se hur det ser ut dit de kommer och söker asyl och även gärna intervjua någon nyligen hitkommen irakier. Hon tänkte också ställa ett par enkla och helt okontroversiella frågor till någon migga, typ: ”märker ni av att det är fler som kommer nu?” och ”är det ungefär lika många muslimer som kristna som kommer från Irak?” etc.

Jag hade sagt till Valerie, reportern, att jag tyckte att det bästa är att bara åka ut till MIG, gå in och helt enkelt bara fråga någon av de många människorna i väntrummet om de vill berätta lite om hur de kom hit, varför de kom etc. Så vi gick in medan fotografen Roger och researchern Päivi väntade utanför (man får naturligtvis inte filma inne på MIG).

Efter bara någon minut såg jag tre män som jag tänkte kunde vara irakier och gick fram och frågade dem var de kom ifrån. ”Irak”. En av dem hade redan uppehållstillstånd, talade hyfsad svenska och blev vår tolk. De andra två var relativt nykomna och hade inte fått svar på sina asylansökningar än. Den ene ville inte alls vara med om någon intervju, men den andre, R, hade inga problem med det och inte med att visa sitt ansikte heller. De talade arabiska och den hyfsat svenskspråkige killen fick bli vår tolk. Valerie ställde frågorna, jag översatte dem till svenska, ”svenskirakiern” översatte till arabiska. R svarade på arabiska, ”svenskirakiern” översatte hans ganska långa svar till svenska och jag översatte dem sedan till engelska. Det gick hur bra som helst.

Sedan intervjuades jag om asylhanteringen i Sverige och sa vad jag tycker om myndigheternas ineffektivitet, naivitet, rättsosäkra och inte sällan lagstridiga behandling av asylsökande. Och om hur hela skeppet MIG håller på att kantra. Och lite till. Inslaget sändes fredagen den 25 januari 2008 på Euronews.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s