• Kategorier

  • Arkiv från 5 maj 2005

  • Kalender

  • free counters
  • wordpress visitor counter
  • RSS Merit Wager

    • Utan rubrik lördag, 6 juni, 2020
        Sedan den 5 maj 2005 har jag ideellt granskat, redovisat, översatt, kommenterat och publicerat ofta unikt material, särskilt miggornas rapportering. Om ni uppskattar texterna, informationen, rapporterna, kommentarerna, stöd gärna via Subscribe med 1 krona om dagen = 30 kronor i månaden, eller med valfritt belopp via Donate, Swish eller Bankgiro.  Alla bidr […]

“Smuggling” eller “organiserad resebyråverksamhet” från Mellanöstern till Sverige?

"Köp alla nödvändiga dokument hos oss! Välj resväg, vi ordnar allt från lite mer strapatsrika resor med en hel del fotvandring och obekväm transport i långtradare och bakluckor på bilar till bekväma, snabba flygresor från större städer i Mellanöstern, direkt eller med en mellanlandning i Europa. Mycket snabba uppehållstillstånd på max tre månader i Sverige utlovas."

Så kan reklam för asylresor från Mellanöstern till Sverige se ut. Och gör det också, inte minst på internet. Allt detta känner svenska myndigheter till, men i stället för att strama upp kontrollen så inför man snabbhantering som resulterar i uppehållstillstånd på tio dagar. Hur kan regeringen acceptera detta? Har den mandat av svenska folket att låta Migrationsverket haverera helt och hållet?

Man kan inte längre tala om "människosmuggling" när det gäller alla dem som med falska irakiska handlingar kommer till Sverige och söker asyl. Saker och ting bör benämnas korrekt i medier och i andra sammanhang, så att människor kan ta ställning till vad som rapporteras. OBS! Bland alla dem som inte har några som helst asyl- eller skyddsskäl finns givetvis också de som i allra högsta grad har det. Men svenska myndigheter drar alla över en kam. Därför har vi ingen som helst aning om vilka som vi har skäl att ta emot, utbilda och försörja under ett antal år och vilka som är kriminella, inte ens irakier, stenrika (läs bl.a. här och här) och som vi inte har någon anledning att ge tillstånd att bo, försörjas och utbildas i Sverige.

Migrationsverket logoNär det gäller den stora inströmningen av faktiska irakiska asylsökande och sådana som påstår sig vara irakier men inte är det, kan man knappast längre tala om "smuggling". Smuggling är något som pågår i det fördolda och som inte är allmänt känt: hur det går till och hur många människor det rör sig om etc. När det annonseras helt öppet i tidningar och på hemsidor i Mellanöstern om att man kan köpa en resa med mer eller mindre garanterat uppehållstillstånd i Sverige (läs bl.a. här!) och verksamheten omsätter kring två miljarder kronor, då handlar det inte längre om smuggling. Det handlar om regelrätt "resebyråverksamhet" där det mesta sker helt öppet och prislistor på handlingar och resrutter annonseras ut. Det är ju också så att svenska myndigheter och även den svenska regeringen mycket väl känner till både resebyråverksamheten och bedrägerierna och förfalskningarna och eftersom allt detta får fortgå så kan man säga att verksamheten och brotten är om inte sanktionerade så i varje fall godkända i det tysta av dem. Och nu kommer researrangörerna att ha ytterligare ett fint säljargument när Migrationsverket några månader försenat sätter i gång med sin tiodagars asylprocess för irakier i början av februari!

Och, kan man med rätta undra, vad händer med sådana som iranskan Shoreh Eilbeg och hennes lille son Arvin som borde ha beviljats uppehållstillstånd för länge sedan? Och med de döva iranska bröderna som varit här i åratal? Och Thanh som inte tas emot av sitt hemland Vietnam och borde omfattas av lagparagrafen om verkställighetshinder och få uppehållstillstånd efter 5 år 3 månader och 18 dagar? Och med statslösa palestinier från Saudiarabien som inte tas emot där och därmed också berörs av bestämmelserna om uppehållstillstånd på grund av verkställighetshinder? Och många, många andra som ingen bryr sig om när Migrationsverkets operation "PUT* åt alla som säger sig vara från Irak" är vad som överskuggar allt?

Vad har hänt med asylrätten? Är den inte nu så urholkad att det vore bäst att lägga ner 6 miljardersverket och öppna gränserna för alla dem som kan försörja sig själva här? Man kan behålla en liten del av Migrationsverket som prövar endast dem som har flyktingskäl (t.ex. via en generöst tilltagen flyktingkvot) enligt Gènevekonventionen, hanterar medborgarskapsärenden och viseringar etc. Då skulle man spara minst 5 miljarder kronor och även slå undan benen för researrangörer som lovar uppehållstillstånd och försörjning finansierad av skattebetalarna i Sverige.

* PUT = permanent uppehållstillstånd.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: