• Kategorier

  • Arkiv från 5 maj 2005

  • Kalender

  • free counters
  • wordpress visitor counter
  • RSS Merit Wager

    • Utan rubrik lördag, 6 juni, 2020
        Sedan den 5 maj 2005 har jag ideellt granskat, redovisat, översatt, kommenterat och publicerat ofta unikt material, särskilt miggornas rapportering. Om ni uppskattar texterna, informationen, rapporterna, kommentarerna, stöd gärna via Subscribe med 1 krona om dagen = 30 kronor i månaden, eller med valfritt belopp via Donate, Swish eller Bankgiro.  Alla bidr […]

“Rika och friska får tillgång till vård” (!!?)

SVT logoJag råkade zappa in på ett program jag aldrig tittat på förut, en halvtimmes intervjuprogram med KG Bergström i SVT. Först intervjuades landstingsrådet och statsministerhustrun Filippa Reinfeldt, ett lite lamt och "lagom" samtal. Sedan kom Babben Larsson och – ja, inte heller det samtalet gav något speciellt. Efter dessa två korta samtal talade programledaren med Anders Björk, moderat, och Nisha Besara, socialdemokrat. Anders Björk var ovanligt lugn och sansad, det brukar vara mer fart och fläkt över honom. Nisha Besara, f.d. politiskt sakkunnig i den socialdemokratiska regeringen, f.d. ledarskribent på Aftonbladet och numera chefredaktör på dagensarena.se var också lugn och saklig och de två var tämligen överens i sina svar på programledarens frågor.

Jag gillar Nisha Besara, hon verkar vara en tänkande, kunnig och icke-rabiat person. Välformulerad och balanserad. Det var hon i intervjuprogrammet också. Men det var två saker hon sa som fick mig att haja till, som jag inte förstod. Hon sa ungefär som så, att sjukvården (under Alliansens styre) tenderar att vara "mer efterfrågestyrd än behovsstyrd". Därmed förmodligen menande att "behovsstyrd" var det rätta, det mer socialdemokratiska. Men det finns väl ingen "behovsstyrd" sjukvård om det inte finns en efterfrågan? Men det är väl ingen som efterfrågar sjukvård om den inte har behov av det? Jag försökte förstå, men jag fattade verkligen inte vad hon menade. Dessutom sa den annars så kloka Nisha Besara att "rika och friska får tillgång till vård"! Men inte behöver väl friska någon vård – oavsett om de är rika eller fattiga?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: