• Kategorier

  • Arkiv från 5 maj 2005

  • Kalender

  • free counters
  • wordpress visitor counter
  • RSS Merit Wager

    • Utan rubrik lördag, 6 juni, 2020
        Sedan den 5 maj 2005 har jag ideellt granskat, redovisat, översatt, kommenterat och publicerat ofta unikt material, särskilt miggornas rapportering. Om ni uppskattar texterna, informationen, rapporterna, kommentarerna, stöd gärna via Subscribe med 1 krona om dagen = 30 kronor i månaden, eller med valfritt belopp via Donate, Swish eller Bankgiro.  Alla bidr […]

Bananmonarkin Sverige

bananerI bananmonarkin Sverige måste lagar och regler inte alltid följas. Inte av alla. I bananmonarkin Sverige struntar Migrationverket i praktiken i vad JK säger. Polisen också. I bananmonarkin Sverige kan en polis uppmana en asylsökande att ljuga för sin ambassad och påstå att han varit här som turist (i många år…) och att han tappat sitt pass och behöver ett nytt så att Polisen ska kunna utvisa honom. När den asylsökande vägrar ljuga används det mot honom och han anses inte medverka till sin egen utvisning… Dessutom uppmanar Polisen i bananmonarkin Sverige en asylsökande att hitta på en ny identitet och söka nytt pass i falskt namn och på falska uppgifter. Den asylsökande blir chockad över att det går till så i ett land som Sverige. Att han uppmanas till urkundsförfalskning. Han vägrar. I bananmonarkin Sverige lyssnar inte de som har makt och ansvar hur mycket man (=jag) än rapporterar, anmäler och larmar; det är som att ropa rakt in i ett svart hål. För vem bryr sig om att asylbarn hamnar hos fel familjer eller bara ”försvinner”? Vem bryr sig om att asylsökandes rättigheter kränks eller att de utsätts för fara när uppgifter som inte ska komma deras ambassader till del ändå gör det? Vem bryr sig när Migrationsverket gör fel och vägrar rätta till dem? Vem bryr sig över att många asylsökande måste vistas i bananmonarkins parallella värld Ingenmansland i åratal medan andra (som ingen vet säkert vilka de är ens en gång) släpps in i det svenska omhändertagandesystemet efter bara några veckor eller högst några månader? Ingen!!!

Migrationsverket pressar den asylsökande att fylla i mängder av uppgifter om sig själv (OBS! Inte en passansökan!) och överlämnar alla uppgifter till den asylsökandes hemlands ambassad. Jag lämnar in en anmälan om detta till Justitiekanslern – JK i september 2006 och i augusti 2007 kommer JKs kritik mot Migrationsverket och Polisen. Det föranleder inte mer en någon krusning på ytan. Vore jag JK skulle jag börja undra varför mitt ämbete finns om mina beslut, min kritik inte leder någon vart!

Trots att Migrationsverket försatt min klient Thanh (och även hans landsman och tidigare min klient Hoa) i fara genom att överlämna handlingar som skadar honom till Vietnams ambassad så bryr verket sig inte om att efter JKs kritik bevilja honom uppehållstillstånd. Inte heller har han beviljats uppehållstillstånd på den lagenliga grund som föreligger: verkställighetshinder. Thanh irrar fortfarande, efter 5 år 3 månader och 21 dagar, omkring i det svenska asyleriet och kommer ingenvart. Migrationsverkets ledning känner i detalj till ärendet och borde ha agerat. Generaldirektören kunde ha tagit sig an Thanhs ärende och fattat beslut om permanent uppehållstillstånd sedan verkets anställda inte vägt in alla omständigheter i fallet när en ny ansökan lämnats in.

Men generaldirektören valde en annan väg. Han valde att gå bakom ryggen på Thanh och på mig som är hans ombud och kontakta två högt uppsatta personer på utrikesdepartementet och för att be dem – uttryckligen och med namns nämnande – hjälpa till att skaffa handlingar för mina två vietnamesiska klienter Thanh och Hoa så att de ska kunna utvisas! Av ca 17.000 asylsökande som har beslut om utvisning men uppehåller sig i landet, valde generaldirektören ut två enskilda fall där Migrationsverket kritiserat av JK… Detta skedde i slutet av oktober 2007 och var droppen som fick bägaren att rinna över: jag slutade som Medborgarnas flyktingombudsman den 19 november 2007, efter fem otroliga och fantastiska år, för att asylhanteringen helt har gått överstyr. Generaldirektörens agerande i dessa enskilda ärenden var det som avgjorde – efter det visste jag att jag inte kunde lita på Migrationsverket eller dess ledning. Tyvärr, jag hade gärna velat kunna göra det!

Uppdrag granskning i SVT tog den 23 januari upp frågan om hanteringen av asylsökande sekretessbelagda handlingar och uppgifter och även JKs beslut efter min anmälan. Beslutet kan läsas här. Man får gå in under ”beslut” och sedan ”tillsynsärenden” och därefter scrolla ner till Kritik mot Migrationsverket och Polisen för deras agerande i samband med försök att verkställa avvisning till Vietnam [2007-08-24]. Beslutet har diarienummer 6229-06-2. Dokumenten som Thanh och Hoa tvingades fylla i och underteckna och som Migrationsverket sände till Vietnams ambassad finns under kategorirubriken Vietnameserna i vänsterspalten. Man får scrolla tills man ser blanketterna, som jag har scannat in. Vill man läsa hela den tidvis dråpliga, tidvis absurda, ibland vansinniga och inte sällan hårresande historien så får man börja nedifrån och läsa uppåt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: