• Kategorier

 • Arkiv från 5 maj 2005

 • Kalender

  februari 2008
  M T O T F L S
   123
  45678910
  11121314151617
  18192021222324
  2526272829  
 • free counters
 • wordpress visitor counter
 • RSS Merit Wager

  • Utan rubrik lördag, 6 juni, 2020
     Sedan den 5 maj 2005 har jag ideellt granskat, redovisat, översatt, kommenterat och publicerat ofta unikt material, särskilt miggornas rapportering. Om ni uppskattar texterna, informationen, rapporterna, kommentarerna, stöd gärna via Subscribe med 1 krona om dagen = 30 kronor i månaden, eller med valfritt belopp via Donate, Swish eller Bankgiro.  Alla bidr […]

Men varför i hela fridens dar skulle Nordkoreas ambassad yttra sig?

Regeringen föreslår att uppgifter om personer med så kallade samordningsnummer ska få ingå i det statliga personadressregistret (SPAR). Ändringen föreslås träda i kraft den 1 juni 2008. Enligt ett pressmeddelande från Norden med rubriken Sverige river gränshinder så ska det nu bli "enklare i kontakterna med myndigheter, sjukvården och banker då det krävs identifikation för personer som inte är folkbokförda i Sverige."

"Jag vet att många personer, inte minst nordbor som tillfälligt vistas och arbetar i Sverige, har haft stora problem i sin vardag med samordningsnummer. Det här är ett ytterligare steg i regeringens arbete att underlätta för personer som rör sig över gränserna", säger nordiska samarbetsministern Cristina Husmark Pehrsson.

Ett stort byråkratiskt och påfrestande hinder som irriterat många, bland annat finländare som flyttat hit, försvinner alltså. Mångas liv underlättas. Men jag skulle vilja veta exakt och uttryckligen vilka som omfattas av ändringen. Beskedet från regeringens finansdepartement där det nya systemet tagits fram är, att det ska gälla "under förutsättning att det inte råder någon osäkerhet om personernas identitet". Jag har inte lyckats klura ut om det t.ex. också gäller för sådana asylsökande vilkas identitet är fastställd (även om de är ytterst få) och som under asylprocessens gång får arbeta och betala skatt och därför också får ett samordningsnummer?

Jag skulle också vilja veta varför följande instanser har ombetts yttra sig över denna svenska lagrådsremiss: Dominikanska Republikens ambassad, Argentinas ambassad, Tjeckiens ambassad, Zimbabwes ambassad, Demokratiska Folkrepubliken Koreas ambassad och Irans ambassad? Och Europeiska smittskyddsmyndigheten? Vad har de med saken att göra? Jag menar: NORDKOREAs ambassad!!?? IRANs ambassad????? Det hedrar dem – eller vad man ska säga – att de avstått från att yttra sig, men varför i hela fridens dar blev de ens tillfrågade?

© Citera gärna men ange källan!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: