• Kategorier

 • Arkiv från 5 maj 2005

 • Kalender

  februari 2008
  M T O T F L S
   123
  45678910
  11121314151617
  18192021222324
  2526272829  
 • free counters
 • wordpress visitor counter
 • RSS Merit Wager

  • Utan rubrik lördag, 6 juni, 2020
     Sedan den 5 maj 2005 har jag ideellt granskat, redovisat, översatt, kommenterat och publicerat ofta unikt material, särskilt miggornas rapportering. Om ni uppskattar texterna, informationen, rapporterna, kommentarerna, stöd gärna via Subscribe med 1 krona om dagen = 30 kronor i månaden, eller med valfritt belopp via Donate, Swish eller Bankgiro.  Alla bidr […]

Fler människor arbetar…

SCB"Antalet sysselsatta i åldern 15-74 år ökade med 97 000 personer eller 2,1 procent under fjärde kvartalet 2007 jämfört med motsvarande kvartal 2006. Ökningen i antalet sysselsatta var särskilt stor bland utrikes födda där de sysselsatta ökade med 35 000 personer eller 6,1 procent." Detta meddelar Statistiska Centralbyrån, SCB, den 8 februari.

På byråkratsvenska heter det "sysselsatta", det som vi andra kallar "arbetar" eller "jobbar", med vilket vi menar att man får lön för det man gör. Sysselsättning är för mig inte automatiskt detsamma som arbete, sysselsättning kan ju vara att pyssla med sin frimärkssamling eller att sticka eller att rensa ogräs i rabatterna. Visst kan ogräsrensning kännas som ett arbete, men det är inte något lönearbete utan mer just en …sysselsättning.

När man läser i första stycket om att "sysselsättningen" (lönearbetet?) ökade med 6,1 procent bland utrikes födda blir man lite glad. Men då ska man betänka att den ökningen kan handla om en våg av finländare som kommit hit och börjat jobba lika väl som det kan handla om att en del med utomeuropeisk och kanske asylbakgrund. Det framgår inte vilka kategorier – arbetskraftsinvandrare från EU eller tidigare asylsökande det rör sig om. En del av svaret får an i nästa stycke där SCB skriver att:

Trots att de sysselsatta bland utrikes födda ökat kraftigt jämfört med fjärde kvartalet 2006 ökade inte andelen sysselsatta i denna grupp i och med att antalet utrikes födda i befolkningen också ökat kraftigt under perioden. Den stora skillnaden i sysselsättningsintensitet mellan inrikes och utrikes födda kvarstår därmed. Under fjärde kvartalet 2007 var 57,8 procent av de utrikes födda i åldern 15-74 år sysselsatta jämfört med 68,2 procent bland inrikes födda. Sysselsättningsintensiteten är särskilt låg bland utrikes födda kvinnor – endast 54,2 procent av dessa var sysselsatta under fjärde kvartalet jämfört med 61,8 procent av de utrikes födda männen.

Så var det med den ökningen. Återigen får man bevis på att statistik är vad man gör den till, att nästan vad som helst går att bevisa med statistik. Och att statistik ska läsas ur olika synvinklar och trängas in i ordentligt för att man ska få en korrekt bild.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: