• Kategorier

 • Arkiv från 5 maj 2005

 • Kalender

  februari 2008
  M T O T F L S
   123
  45678910
  11121314151617
  18192021222324
  2526272829  
 • free counters
 • wordpress visitor counter
 • RSS Merit Wager

  • Utan rubrik lördag, 6 juni, 2020
     Sedan den 5 maj 2005 har jag ideellt granskat, redovisat, översatt, kommenterat och publicerat ofta unikt material, särskilt miggornas rapportering. Om ni uppskattar texterna, informationen, rapporterna, kommentarerna, stöd gärna via Subscribe med 1 krona om dagen = 30 kronor i månaden, eller med valfritt belopp via Donate, Swish eller Bankgiro.  Alla bidr […]

I Finland har studentskrivningarna inletts


Finlandssvensk studentmössa

Vårens studentskrivningar inleds den 7 februari i Finland, där skolsystemet som ju de flesta svenskar numera vet, är lite mer strukturerat och ”på allvar” än i Sverige. Med resultat att finländska elever är i topp i olika undersökningar och kunskapsjämförelser.

I Finland, liksom i de flesta andra länder i Europa, finns alltså de krävande studentskrivningarna kvar. Man ”tar studenten” på riktigt och endast de som klarat skrivningarna har rätt att bära studentmössan. Den är beviset för att man klarat avgångsproven, d.v.s. tagit studentexamen.

I Sverige avskaffades studentexamen år 1968 (så vitt jag har kunnat finna ut) och Sverige är ett av få länder i Europa där man inte har denna examen. Sedan studentexamens avskaffande krävs av svenska elever inget annat än att de går ut ur gymnasiet, d.v.s. ut ur själva skolbyggnaden. Det spelar ingen roll vilka betyg de har, alla tar – i den falska jämställdhetens och demokratins namn – på sig sina s.k. studentmössor och sjunger ”För vi har tagit studenten, för vi har tagit studenten”. Det är bara det att det har de ju inte.

Först ut i årets studentskrivningar i Finland är ett textkompetensprov i modersmålet. Knappt 41.000 personer har anmält sig till vårens studentskrivningar, nästan lika många som i fjol. På måndag börjar hörförståelseproven, medan resten av de skriftliga proven börjar den 10 mars. Skrivningarna avslutas den 31 mars.

Här kan man läsa mer (på svenska) om studentexamen i Finland våren 2008, och här finns statistik och andra upppgifter om studentexamen år 2006.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: