• Kategorier

 • Arkiv från 5 maj 2005

 • Kalender

  februari 2008
  M T O T F L S
   123
  45678910
  11121314151617
  18192021222324
  2526272829  
 • free counters
 • wordpress visitor counter
 • RSS Merit Wager

  • Utan rubrik lördag, 6 juni, 2020
     Sedan den 5 maj 2005 har jag ideellt granskat, redovisat, översatt, kommenterat och publicerat ofta unikt material, särskilt miggornas rapportering. Om ni uppskattar texterna, informationen, rapporterna, kommentarerna, stöd gärna via Subscribe med 1 krona om dagen = 30 kronor i månaden, eller med valfritt belopp via Donate, Swish eller Bankgiro.  Alla bidr […]

“Jag kan inte se orättvisan i att vi kortar väntetiden för alla, även om någras väntetid kortas mer än andras”

Fulla skåp på MIG 3"Jag kan inte se orättvisan i att vi kortar väntetiden för alla, även om någras väntetid kortas mer än andras", skrev Migrationsverkets generaldirektör i Expressen den 11 februari (läs här).

På vilket sätt kortas väntetiderna för alla när asylsökande som säger sig vara irakier – vare sig de finns i Flen-projektet eller inte – får beslut på mellan två veckor och några månader medan antalet oavgjorda ärenden hos Migrationsverket samtidigt är 24.118 (11 februari)? Den sista december 2006 – för drygt ett år sedan var antalet oavgjorda ärenden 16.048. Ökningen av antalet oavgjorda ärenden under det dryga året är ju över 50 %!

Jag har sagt det massor av gånger tidigare och upprepar det igen: asylhanteringen har havererat. Massor av människor som inte har några som helst skäl att få stanna här och som snarare emigrerat än flytt hit har fått uppehållstillstånd. Bland dem kriminella och troligen även terrorister, men också "vanliga" människor som bara vill ha ett bättre liv. De som verkligen behöver skydd eller asyl enligt gällande lagar och konventioner hamnar mitt i strömmen av immigranter och godtycket är stort.

Myndigheterna anser det absolut nödvändigt att avvisa sådana personer som iranskan Shohreh Eilbeig och hennes lille son Arvin (läs tidigare inlägg under Asyl&Migration), vietnamesen Thanh som varit här i 5 år 4 månader och under den tiden inte kunnat avvisas, och den 21-årige afghanen Ahad i Molkom som inte varit i Afghanistan sedan han var tio år gammal m.fl. – människor som enligt gällande lagstiftning skulle kunna beviljas uppehållstillstånd av olika skäl: särskilt ömmande omständigheter, verkställighetshinder, barnkonventionen.

Samtidigt stannar allt fler av dem som fått avslag på sina ansökningar kvar i landet. De struntar i att de inte har laglig rätt att bo i Sverige och myndigheterna rycker mer eller mindre på axlarna. Signalerna till människor i utomeuropeiska länder är tydliga: "Kom till Sverige, här kan ni stanna kvar och leva och jobba svart även om ni får beslut om avvisning!"

Vissa grupper kräver alla rättigheter åt dem som illegalt och på falska papper tagit sig hit och som stannar här för att de själva vill det, trots lagakraftvunna avvisningsbeslut eller utan att de ens någonsin sökt uppehållstillstånd. De döps om till "papperslösa" trots att de är långt ifrån papperslösa och så gott som alla är medborgare i något land. Dessa högljudda grupper anser på fullt allvar att den reglerade (om den nu längre är reglerad…) invandringen ska slopas helt, för vad de säger är ju att "kommer du hit och får avslag enligt svensk utlänningslag på din ansökan om uppehållstillstånd så ska du få stanna här i alla fall. Har du en gång lyckats sätta din fot på svensk mark så ska du aldrig behöva lämna landet om du inte själv vill". Det innebär fri invandring. Det är möjligt att fri invandring kan vara ett bra sätt att slopa hela det otympliga och mångmiljardslukande asyleriet (utom flyktinghanteringen, alltså för människor som är flyktingar enligt Geneve-konventionen). Men det krävs lagändringar och nya bestämmelser om att man måste försörja sig själv etc. De som nu kräver alla rättigheter åt "papperslösa" borde arbeta för en sådan lagändring och inte kräva en "fri illegal invandring".

Det finns alltså ett mycket stort och ständigt ökande antal människor som har fått beslut om avvisning men som vägrar lämna landet. I stället för att ta itu med detta och se till att asylprövningen blir bättre och att de som ska lämna landet gör det, hittar Migrationsverket på ett projekt där asylsökande som påstår sig vara från ett visst land ska snabbhanteras på två veckor! Och samtidigt uttalar Migrationsverkets generaldirektör i en replik på min artikel i Expressen om det dödsdömda Irak-projektet att: "Jag kan inte se orättvisan i att vi kortar väntetiden för alla, även om någras väntetid kortas mer än andras". Va!? Vad menas med det? Antalet oavgjorda ärenden ökar ju (se ovan i texten) och därmed blir väntetiden knappast "kortare för alla"! Är det någon sorts "kasta sand i ögonen"-retorik som Migrationsverkets gd använder sig av? Hoppas han att folk inte ska kunna tänka och räkna ut ett och annat själva?

Finns det då ingen i detta land som kan ta ett fast grepp kring asylområdet, avvisa dem som ska avvisas och återupprätta en trovärdig asylrätt? Eller införa fri invandring om det är vad svenska folket önskar?

Läs också bland annat här (5 januari 2008) här (30 januari 2008). Och läs gärna Widar Anderssons ledare i Folkbladet den 11 februari under rubriken Valfri invandring. Han skriver bland annat: "Man skulle kunna beskriva det inträffade mer rakt på sak. Invandringen till Sverige är inte längre reglerad. Vare sig de asylsökande eller polisen bryr sig om Migrationsverkets beslut. Sverige har fri invandring. Den enskilde väljer själv." Äntligen börjar andra än jag offentligt och skriftligt uttala sanningen att asyleriet havererat!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: