• Kategorier

 • Arkiv från 5 maj 2005

 • Kalender

  februari 2008
  M T O T F L S
   123
  45678910
  11121314151617
  18192021222324
  2526272829  
 • free counters
 • wordpress visitor counter
 • RSS Merit Wager

  • Utan rubrik lördag, 6 juni, 2020
     Sedan den 5 maj 2005 har jag ideellt granskat, redovisat, översatt, kommenterat och publicerat ofta unikt material, särskilt miggornas rapportering. Om ni uppskattar texterna, informationen, rapporterna, kommentarerna, stöd gärna via Subscribe med 1 krona om dagen = 30 kronor i månaden, eller med valfritt belopp via Donate, Swish eller Bankgiro.  Alla bidr […]

Det slarvas rätt mycket med språket i SR…

SR logo"…ansvarig för förintelsen miljontals judar…". Varför säger programledaren i SRs program Vetenskapsradion: historia den 14 februari så? Det rätta vore att säga: "…skyldig till förintelsen av miljontals judar…"

En annan sak som är bedrövlig är vissa uppläsares (nyhets- och andras) betoning av ord i de texter de läser upp. När betoningen ligger på fel ord förskjuts betydelsen av vad man säger och ibland kan hela meningar bli obegripliga för att tyngdpunkten, betoningen ligger på fel ord. Det finns mycket att göra vad gäller radiomänniskornas språkhantering: den skriftliga, den uttalsmässiga och även den innehållsmässiga. Det slarvas verkligen för mycket. Språket är ju deras redskap och det språk de förmedlar till lyssnarna måste till åtminstone 98 % vara korrekt. Så är långt ifrån fallet idag. Tyvärr.

Ord är viktiga. Ord har betydelser. Ord har nyanser. Om man slarvar när man berättar eller beskriver något så får den som lyssnar fel bild av vad som hänt. Så det vore bra om man inte slarvade i Public Service, särskilt inte om mycket viktiga saker.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: