• Kategorier

 • Arkiv från 5 maj 2005

 • Kalender

  februari 2008
  M T O T F L S
   123
  45678910
  11121314151617
  18192021222324
  2526272829  
 • free counters
 • wordpress visitor counter
 • RSS Merit Wager

  • Utan rubrik lördag, 6 juni, 2020
     Sedan den 5 maj 2005 har jag ideellt granskat, redovisat, översatt, kommenterat och publicerat ofta unikt material, särskilt miggornas rapportering. Om ni uppskattar texterna, informationen, rapporterna, kommentarerna, stöd gärna via Subscribe med 1 krona om dagen = 30 kronor i månaden, eller med valfritt belopp via Donate, Swish eller Bankgiro.  Alla bidr […]

Migrationsverket idkar åsiktskontroll!

MIG logoBland det första den nyanställde verksamhetschefen Eugéne Palmér gjorde när han kom till Migrationsverket (MIG) var att degradera enhetschefen Lennart Erikson. Jag hörde själv till dem som tyckte att Lelles hemsida var lite udda för många år sedan, men udda får man väl ändå fortfarande vara och skriva och tala och tänka i Sverige? Det enda som kanske inte var så lämpligt – och som Lennart Eriksson snabbt åtgärdade – var att han hade en länk till MIG och talade om att han jobbade där. Inte olagligt, kanske inte ens klandervärt men eventuellt lätt olämpligt. Lennart tog bort länken.

Många år har gått och så steppar denne Eugéne Palmér plötsligt in och, som helt ny på verket bestämmer han att Lennart Erikssons blogg (han bloggar numera, se här) gör att han, Lennart som jobbat på verket i 20 år, inte är lämplig som enhetschef på grund av hans åsikter om bland annat Israel!

”De åsikter han sprider gäller en konflikt som genererar flyktingströmmar till Sverige. Personer i de palestinska områdena måste kunna känna förtroende för att vi hanterar deras ärenden korrekt”,
säger Eugene Palmér till tidningen Världen Idag. Vad menar han? Om Lennart Erikssons sätt att arbeta inte påverkas av hans privata och tillåtna åsikter, hur kan då denne Palmér bara komma in och flytta på honom?

På Världen Idags fråga: ”Men Migrationsverkets anställda omfattas väl av samma yttrandefrihet som alla andra medborgare?” svarar Palmér: ”Ja, självklart gör man det. Men att vara chef är en förtroendepost och tilltron till verkets opartiskhet kräver att vi inte är för tydliga med våra åsikter på offentlig plats.”

Men de som läser hans blogg vet inte ens att Lennart Eriksson jobbar på Migrationsverket! Och knappast läser några palestinska asylsökande denna blogg! Så vad menar Palmér? Och även om någon visste att den bloggande Lennart Eriksson jobbar på MIG så har han ju inte låtit sina åsikter påverka sitt arbete, i varje fall inte enligt hans underlydande / medarbetare, och de bör väl veta det betydligt bättre än den nytillträdde Palmér.

Jag har pratat med Birgitta Elfström som haft Lennart Eriksson som chef. Birgitta är själv en av dem som menas när det talas om ”kollegor på myndigheten som uttryckt öppet stöd för den palestinska sidan, något som inte har föranlett några ingripanden”. Hon kommenterar detta med att hon har engagerat sig för mänskliga rättigheter och det har gällt alla, inte enbart palestinier. Hon har rest mycket i Mellanöstern och agerat för palestinier utan mänskliga rättigheter i bland annat Libanon och har också varit rättegångsobservatör för Internationella Juristkommissionen både i Israel och på Västbanken. Birgitta säger att Lennart inte alls har låtit sina privata åsikter och sympatier påverka hans arbete och att hon alltid kunnat diskutera ärenden och beslut med honom på ett konstruktivt och korrekt sätt. Hon har till mig sagt att hon är beredd att vittna till hans fördel och att hon inte kan se att Eugéne Palmér skulle ha rätt att bara klampa in och flytta på Lennart Eriksson som han har gjort.

Fredagen den 15 februari inleddes förhandlingar om omplaceringen, som Lennart Eriksson inte accepterar, i Mölndals tingsrätt.

P.S. Eugéne Palmér klagade enligt uppgift från en person som är insatt i frågan hos regeringen över att han inte fått en tjänst han sökt. Varför fick han inte den tjänsten? Hade han själv åsikter som inte ansågs lämpliga, eller vad var anledningen? han måste ju själv ha tyckt att det var fel att han inte fick tjänsten eftersom han klagade. Jag har ingen aning om vad som låg bakom att han inte fick det sökta jobbet, men hans klagan torde vara offentlig handling och i så fall är det bara att begära ut den.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: