• Kategorier

 • Arkiv från 5 maj 2005

 • Kalender

  februari 2008
  M T O T F L S
   123
  45678910
  11121314151617
  18192021222324
  2526272829  
 • free counters
 • wordpress visitor counter
 • RSS Merit Wager

  • Utan rubrik lördag, 6 juni, 2020
     Sedan den 5 maj 2005 har jag ideellt granskat, redovisat, översatt, kommenterat och publicerat ofta unikt material, särskilt miggornas rapportering. Om ni uppskattar texterna, informationen, rapporterna, kommentarerna, stöd gärna via Subscribe med 1 krona om dagen = 30 kronor i månaden, eller med valfritt belopp via Donate, Swish eller Bankgiro.  Alla bidr […]

Avtal klart om att Irak ska ta emot sina egna medborgare

Iraks flaggaSveriges flaggaSverige har äntligen fått Irak att göra det självklara: ta emot sina egna medborgare som inte har rätt att vistas i Sverige. Att det ens ska behövas ett avtal är ju egentligen helt vansinnigt. Varje land ska givetvis ta emot sina egna medborgare utan att ställa villkor till andra länder. Men nu är det i alla fall helt klart att de som inte fått uppehållstillstånd och de som begått brott och dömts till utvisning till Irak ska skickas tillbaka.

I ett första skede berörs 400 irakier som befinner sig i Sverige men som fått nej på sina asylansökningar. De har tidigare inte kunnat återvända till Irak eftersom landet inte har accepterat avvisningar som sker mot de asylsökandes vilja. 13.000 irakier är enligt justitiedepartementet inskrivna i asylsystemet och av dem har 11.000 ännu inte fått sin ansökan prövad. Många fler än de 400 kommer därmed med stor sannolikhet i framtiden att också avvisas till Irak.

Återvändandet ska ske under ordnade former, men de som inte reser frivilligt kommer att att avvisas i vllket fall som helst. Har de fått avslag och därmed inte fått uppehållstillstånd och rätt att bo i Sverige så måste de lämna landet.

Källor bl.a. justitiedepartementet och Svenska Dagbladet.

Enligt Sveriges Radio är Irakiska Riksförbundet positivt till avtalet:
"Har man inte skäl att stanna i Sverige ska man åka tillbaka", säger Fleyeh Ahmed, informationssekreterare vid Irakiska Riksförbundet. "Det finns folk som inte har tillräckliga skäl. Det går inte att ta emot hela världens flyktingar. Sverige är ett litet land. Det går inte att göra allt."

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: