• Kategorier

 • Arkiv från 5 maj 2005

 • Kalender

  februari 2008
  M T O T F L S
   123
  45678910
  11121314151617
  18192021222324
  2526272829  
 • free counters
 • wordpress visitor counter
 • RSS Merit Wager

  • Utan rubrik lördag, 6 juni, 2020
     Sedan den 5 maj 2005 har jag ideellt granskat, redovisat, översatt, kommenterat och publicerat ofta unikt material, särskilt miggornas rapportering. Om ni uppskattar texterna, informationen, rapporterna, kommentarerna, stöd gärna via Subscribe med 1 krona om dagen = 30 kronor i månaden, eller med valfritt belopp via Donate, Swish eller Bankgiro.  Alla bidr […]

Thomas Bodström fakturerade 250 kronor för promenader på 3,5 minuter

I Expressen berättas om förre justitieministern Thomas Bodströms dubbelspel, om hur han är riksdagsledamot och ordförande i justitieutskottet och för detta får ordinarie riksdagsledamotslön plus 10.000 kronor extra, summa 62.000 kronor i månaden. Detta torde vara mer än ett heltidsjobb. Men Bodström hinner dessutom jobba heltid som advokat (läs några av Expressen artiklar här och här):

”I dag arbetar jag som riksdagsledamot cirka 45 timmar i veckan och som advokat 20. Så lite har jag inte arbetat sedan jag började som biträdande jurist 1990. Som minister arbetade jag säkert 80 timmar.”

Herre Gud vilket ramaskri det hade blivit om en kvinna sagt detta! Men det är i o f s lite beside the point. Fyrabarnspappan har dock under sina barns uppväxt jobbat 80 timmar och tyckt att det är helt okej. Nu jobbar han ”bara” 65 timmar och det funkar tydligen också fint med familjen.

Som advokat har han fakturerat för i genomsnitt 72.000 kronor i månaden. Det är obegripligt att det är tillåtet för ledamöter i Sveriges riksdag att utnyttja sin position på det sättet, att man har två krävande uppdrag/jobb samtidigt. Det faktum att det går att göra så visar med stor tydlighet att det är alldeles för många ledamöter i riksdagen! Skär ner med minst hälften och se till att sådana som Bodström och andra som jobbar dubbelt inte får uppehålla en plats som bättre kan förvaltas av någon som ger hela sin tid och energi i det viktiga arbetet som riksdagsledamot.

Och varför ska en skattebetald pressekreterare i riksdagen sköta Bodströms advokatverksamhet? Det kan väl ändå inte vara lagligt? Bodström säger till Expressen att hans pressekreterare ”får avgöra vilka frågor som enbart härrör till något enskilt mål”. Varför det? Varför avgör han inte sådant själv?

Bodström tycks skapa egna regler och är arrogant när han anser att han har rätt att göra precis som han vill. Han fortsätter på sin inslagna maximalt utnyttjande stig, samma stig som han trampat redan innan han plockades in i den förra regeringen som justitieminister. För vem kan glömma hur han redan 2002-2003 smackade till med rejäla räkningar för ”tidsspillan” för sina promenader på tre, fyra minuter från advokatbyrån vid Kungsholmstorg 6 där han jobbade till Stockholms tingsrätt på Scheelegatan några kvarter bort. Detta skrev jag om bland annat den 28 december 2006 under rubriken Thomas Bodströms agerande var inte särskilt etiskt. Läs också inlägget Strunta i vad lagen säger, tycker Thomas Bodström från den 4 februari 2008.

”Justitieminister Thomas Bodström tjänade 1000-tals kronor i månaden på sina fötter”, skrev Aftonbladet när Bodström utsågs till minister. Han fakturerade nämligen 250 kronor för varje promenad, en sträcka på ca 350 meter, som Aftonbladet tidstestade och kom fram till att den tog 3,28 minuter att gå. Bodström rundade av uppåt till 15 minuter och för de mycket korta promenaderna i alla de åtta fall som Aftonbladet granskade kvitterade Bodström ut 30.000 kronor. Det motsvarade därmed, enligt tidningens uträkning, en nätt timpenning på 4.000 kronor! I ett fall skrev han: ”Kontoret-tingsrätten-kontoret, 4 ggr – 1.990 kronor”. I en annan faktura kvitterade han ut 7.462 kronor för promenaderna.
 Eftersom Bodström var offentlig försvarare var det skattebetalarna som fick
 stå för alla kostnader.

Bodström bestred naturligtvis att han skulle ha gjort något fel och påstod att: ”I den tidsspillan jag begärde ersättning för ingick förutom promenaden från
 kontoret till tingsrätten, även sådana åtgärder som att söka upp klienten,
 besöka advokatrummet, ta reda på förhandlingssal och inställa sig vid den. Om jag skulle ha lämnat kontoret några minuter före varje förhandlings början
 skulle jag ha kommit för sent till varje rättegång och därmed ha försummat mina 
klienter.”

Ovan är ett citat ur Aftonbladets artikel. Ha ha ha ha ha ha ha! Snacka om konstruerade och haltande (bort)förklaringar!

Ecpat logoSammantaget: Med allt man fått reda på om Thomas Bodströms agerande som omfattar att han före rättegången mot Tito Beltran sade att han ”vet” att Beltran är skyldig; att han är ordförande i Ecpat, organisationen som agerar mot sexuellt utnyttjande av barn och där också den ifrågasatta f.d. polisen Monica Dahlström-Lannes är ledamot i styrelsen (hon som anmälde Tito Beltran för våldtäkt); att han har mer eller mindre dubbla heltidsjobb som riksdagsledamot, ordförande i justitieutskottet, advokat; att han dessutom har fyra barn och hans minst sagt tvivelaktiga agerande när det gäller 3,5 minuterspromenaderna undrar jag med fog: vem har förtroende för Thomas Bodström?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: