• Kategorier

 • Arkiv från 5 maj 2005

 • Kalender

  februari 2008
  M T O T F L S
   123
  45678910
  11121314151617
  18192021222324
  2526272829  
 • free counters
 • wordpress visitor counter
 • RSS Merit Wager

  • Utan rubrik lördag, 6 juni, 2020
     Sedan den 5 maj 2005 har jag ideellt granskat, redovisat, översatt, kommenterat och publicerat ofta unikt material, särskilt miggornas rapportering. Om ni uppskattar texterna, informationen, rapporterna, kommentarerna, stöd gärna via Subscribe med 1 krona om dagen = 30 kronor i månaden, eller med valfritt belopp via Donate, Swish eller Bankgiro.  Alla bidr […]

Be my guest # 59: Alexandra Birk

alexandra-birkAlexandra Birk, född i Sverige men bosatt utomlands under längre perioder. Gift, tre barn, två svärsöner och fyra barnbarn. Har varit kommunalanställd i många år och jobbat framförallt med invandrar- och integrationsfrågor. Är politiskt aktiv både i landsting och kommun. Tycker om att resa och vill helst kunna kombinera resandet med kultur, natur och att lära mig ännu fler språk. Den senaste resan gick till Sydafrika och Viktoriafallet i Zimbabwe.

Är åsiktsregistreringen tillbaka i Sverige?

Ur tidningen Välden Idag:
Att öppet stödja Israel och att hylla USA:s insatser under andra världskriget är inte tillåtet på Migrationsverket. Lennart Eriksson berättar för Världen idag att han hört flera kollegor på myndigheten uttrycka öppet stöd för den palestinska sidan, något som inte har föranlett några ingripanden.

– Det verkar som att det är tillåtet att inta den ena ståndpunkten, men inte den andra. I så fall är det ju bristande respekt för demokrati och yttrandefrihet hos Migrationsverket, säger Eriksson och understryker allvaret.

Han är inte den enda statliga eller kommunala tjänstemannen som känt sig utsatt och utanför på sin arbetsplats p.g.a. ett ställningstagande i konflikten i Mellanöstern och särskilt i Israel-Palestinafrågan. Nu har just Lennart Erikssons fall uppmärksammats och han har själv fört saken till domstol.

Jag upphör aldrig att förvånas över att det lilla, lilla landet Israel – mindre än Skåne till ytan – väcker så enormt mycket uppmärksamhet i världsmedia samtidigt som det finns så många andra konflikter och missförhållanden runt om i världen som skulle förtjäna minst lika mycket engagemang. I just denna fråga är det också svårt att förhålla sig neutral. Det blir alltid så att antingen är man för eller så är man emot. Uttalar man sig för Israel utpekas man som anti allt som har med islam eller arabvärlden att göra och uttalar man sig mot Israel utpekas man som antisemit.
Och det finns faktiskt mycket stor diskrepans mellan dem som idag öppet vågar erkänna att de stöder Israel som stat trots dess fel och brister och de som ensidigt stöder den palestinska sidan men aldrig medger att även där finns orsaker till självrannsakan. Det är som att gå genom ett minfält varje gång man möter nya människor som inte vet var man står i denna fråga och om ämnet kommer upp försöker man först lyssna åt vilket håll åsikterna går innan man själv säger sin mening.

Jag är mycket förvånad över att lärare i den kommunala skolan har rätt att framhålla sina pro-palestinska åsikter inför eleverna och t.o.m. kan bjuda in representanter för Palestinska vänföreningen att tala i sak utan att ta in även någon representant från den andra sidan! Det är dessutom oacceptabelt att lärare hotats av elever med muslimsk bakgrund under historielektionerna när de ska tala om Förintelsen.

Vi, som har arbetat inom stat och kommun en längre tid och framförallt vi som arbetar med flyktingar och invandrare borde ju vara så professionella att vi vet var gränsen går mellan våra privata roller och våra yrkesroller. Jag har aldrig upplevt det som ett problem att ha att göra med människor från olika länder, ursprung eller religion. De har alltid blivit behandlade lika och jag har alltid blivit bemött med respekt just p.g.a. av detta mitt förhållningssätt. Däremot har jag reagerat när jag en gång började på en språkkurs i arabiska på ABF fick jag frågan av några konvertiter vad jag som judinna egentligen hade där att göra? När sådant händer känns det tungt, när allt man vill är att jobba för att bättre förstå den andra sidan, vilket mitt syfte med studierna var ?

När ska Israel behandlas som alla andra länder i världen och inte vägas i en helt annan vågskål?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: