• Kategorier

 • Arkiv från 5 maj 2005

 • Kalender

  februari 2008
  M T O T F L S
   123
  45678910
  11121314151617
  18192021222324
  2526272829  
 • free counters
 • wordpress visitor counter
 • RSS Merit Wager

  • Utan rubrik lördag, 6 juni, 2020
     Sedan den 5 maj 2005 har jag ideellt granskat, redovisat, översatt, kommenterat och publicerat ofta unikt material, särskilt miggornas rapportering. Om ni uppskattar texterna, informationen, rapporterna, kommentarerna, stöd gärna via Subscribe med 1 krona om dagen = 30 kronor i månaden, eller med valfritt belopp via Donate, Swish eller Bankgiro.  Alla bidr […]

Förvånande uttalanden av en riksdagsledamot

I ett pressmeddelande från Miljöpartiet kan man läsa bland annat att deras talesperson i migrationsfrågor, Bodil Ceballos ”upprörs av regeringens agerande med återvändandeavtal med Irak. Irak är ett land i krig och vi ska inte slänga ut människor som flytt konflikten i Irak”.

Hon säger vidare:
”Regeringen har tvingat fram ett avtal så att Irak ska ta emot flyktingar som Sverige kastar ut. Det här är ett skamligt tillvägagångssätt eftersom Irak inte är ett säkert land. Det pågår fortfarande ett krig där och nu gör den borgerliga regeringen detta som ett sätt att avskräcka fler irakier att komma hit.”

Själv upprörs jag av den sammanblandning av olika frågor som Bodil Ceballos (som har ett förtjänstfullt och varmt engagemang för asylsökande) gör sig skyldig till. Hon är ju faktiskt riksdagsledamot och av en sådan ska man kunna förvänta sig mer. Hon måste veta vad hon talar om innan hon säger något. Hon är ju dessutom talesperson i migrationsfrågor för sitt parti och då ska man kunna ställa kravet att hon vet vad hon säger.

Bodil Ceballos blandar alltså ihop på ett förödande sätt. Å en sida handlar det om att asylsökande får avslag på sina asylansökningar och då ”kastas ut ur Sverige” och att det iband sker på ett, som många av oss tycker, inhumant och oresonligt sätt. ”Kastas ut” är kanske ett något olämpligt uttryck för en riksdagsledamot att använda när en statlig myndighet och en domstol följer de lagar hon själv har varit med och stiftat, även om det kan kännas relevant ibland. Å en annan sida handlar det om att Sverige självklart måste kunna återsända dem som, i enlighet med samma lagar, inte anses ha rätt att få uppehållstillstånd i Sverige. Eller menar Ceballos att man ska strunta i lagarna? Vill hon ha en oreglerad invandring, vilket vi delvis redan har just på grund av att de som inte beviljats uppehållstillstånd ändå stannar kvar? Då får hon ju vara tydlig och säga att det är det Miljöpartiet vill. Att alla som lyckas ta sig till Sverige ska få stanna här om de själva så önskar. Då kan vi skrota hela asylhanteringen för då har vi fri invandring. Det är konsekvensen av vad Ceballos säger.

Vad hon borde ha sagt är, att det inte sällan förekommer att Migrationsverket – och ibland också Migrationsdomstolarna – fattar felaktiga beslut. Eller alltför inhumana beslut. För så är det. Och sedan struntar de i att rätta sina misstag med förödande konsekvenser för enskilda asylsökande. Vad hon också borde säga är att om asylprocessen fungerar – och det ska hon och alla andra kräva att den gör! – då ska givetvis de som efter laga prövning inte beviljas skydd här återvända till sina hemländer.

Som sagt: jag är övertygad om att Bodil Ceballos menar väl och att hennes intentioner är goda. Och att hon har ett starkt och äkta engagemang i de viktiga asylfrågorna. Men man måste veta vad man pratar om som riksdagsledamot och inte röra ihop saker och ting som hon gör i sitt pressmeddelande!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: