• Kategorier

 • Arkiv från 5 maj 2005

 • Kalender

  februari 2008
  M T O T F L S
   123
  45678910
  11121314151617
  18192021222324
  2526272829  
 • free counters
 • wordpress visitor counter
 • RSS Merit Wager

  • Utan rubrik lördag, 6 juni, 2020
     Sedan den 5 maj 2005 har jag ideellt granskat, redovisat, översatt, kommenterat och publicerat ofta unikt material, särskilt miggornas rapportering. Om ni uppskattar texterna, informationen, rapporterna, kommentarerna, stöd gärna via Subscribe med 1 krona om dagen = 30 kronor i månaden, eller med valfritt belopp via Donate, Swish eller Bankgiro.  Alla bidr […]

Tillägg till inlägget “Dags för självrannsakan på Migrationsverket?”

Läs först inlägget Dags för självrannsakan på Migrationsverket?

Ett annat uppmärksammat fall på Migrationsverket handlade om en manlig migga som reste till Mongoliet på en avvisningsreor med asylsökande. Mannen, då 46 år gammal (detta var år 2004), lät sig bjudas på fester, vargjakt och utflykter av högt uppsatta regeringstjänstemän i landet. Han valde också en flicka för natten bland fem prostituerade kvinnor som presenterades för honom, och tillbringade två nätter med en gift kvinnlig tolk.

Regionchefen Hans Emanuelsson ville avskeda mannen omedelbart. Mannen hade på flera punkter brutit grovt mot verkets interna regler. Men tjänstemannen togs av någon outgrundlig anledning – och helt felaktigt, if you ask me – till nåder av Migrationsverkets dåvarande generaldirektör Janna Valik. Hon nöjde sig med att ge honom en varning! Det var bara överdirektör Lars-Gunnar Lundh som klart och tydligt reserverade sig mot nämndens beslut.

Den här handläggaren jobbade (jobbar?) vid Migrationsverkets Malmökontor och fick år 2003 ansvar för två avvisningsresor till Ulan Bator. Han hade sällskap av två olika kolleger som båda var mycket förvånade över mannens arbetsmetoder och utsvävningar. 46-åringen kontaktade vid sin första avvisningsresa i augusti 2003 en gammal studievän, en högt uppsatt mongolisk tjänsteman. De umgicks flitigt under två dagar – trots att Migrationsverkets regler anger att en eskortör inte får ha kontakt med landets myndigheter när de avvisade väl kommit in i landet och uppdraget är avklarat.

När 46-åringen reste på en ny avvisningsresa till Ulan Bator under fyra dagar i januari 2004 blev umgänget med den mongoliske tjänstemannen än mer intensivt. 46-åringen och en ny kollega bjöds på krogen, på utflykter, på vargjakt, på vildmarkshotell, på fester och på sprit – samt på prostituerade. Kollegan avvisade alla inviter om att få välja en sängkamrat bland fyra kvinnor i 20-årsåldern, men hävdar att 46-åringen stämde träff med en av flickorna på sitt eget hotellrum.

Allt detta kom till regiondirektör Hans Emanuelssons kännedom. Denne anmälde 46-åringen till verkets personalansvarsnämnd. Vid en mbl-förhandling i mars om 46-åringen gick fackets representanter i Statstjänstemannaförbundet (ST) emot ett avsked. ST ansåg att det var oklart hur 46-åringen brutit mot Migrationsverkets regler. Kommentar: är de dumma i huvudet, eller? Hur kunde de försvara ett sådant här svinaktigt och oreglementsenligt beteende? Och personalansvarsnämnden beslutade sedan att bara ge tjänstemannen en disciplinpåföljd. Kommentar: Va???!

”På grund av vissa yttre omständigheter kan (han) inte helt läggas till last för det som blir konsekvenserna kring verkställighetsresan”, står det i beslutet. Kommentar: Vilket svammel! Och det var bara överdirektören Lars-Gunnar Lundh som krävde att mannen skulle avskedas: ”När det gäller att umgås med prostituerade gäller självklart de normer som gäller i Sverige, oberoende av formen för umgänget”, skriver han i en reservation. Kommentar: Det var en förlust för Migrationsverket att Lars-Gunnar Lundh avgick, en stor förlust. Och en dumhet av regeringen att inte se till att ta hans kompetens och rättrådighet tillvara.

Undringar:

 • Jobbar den här personen kvar som asylutredare på Migrationsverket?
 • Hur många andra liknande historier har aldrig kommit till allmänhetens kännedom?
 • Hur många liknande beteenden har aldrig bestraffats utan de skyldiga har fått en löjlig ”disciplinpåföljd” och sedan fått fortsätta att jobba i godan ro?

Antalet anmälningar mot Migrationsverkets anställda ökar, men nästan ingen får sparken. Jag har själv angett flera exempel i mitt förra inlägg om oegentligheter på Migrationsverket och ytterligare ett handlar om en tjänsteman som ville att en asylsökande kvinna skulle städa hemma hos honom. Han är kvar i tjänst. Det märkliga är att hur illa vissa anställda än beter sig, hur svinaktigt de än uppför sig, hur mycket de ön bryter mot reglerna så tycks risken att få sparken vara i det närmaste obefintlig.

Av 32 PAN-ärenden de senaste sex åren är det bara i två fall som någon har avskedats. Det finns exempel på hur tjänstemän haft personliga intressen i utlänningsärenden, har öppnat flyktingars brev och inlett privata relationer relationer med asylsökande. Migrationsverkets rättschef, Henrik Winman:

Det är naturligtvis oacceptabelt, men jag tycker att vi bemödar oss om att vara omsorgsfulla när vi handlägger ärenden i personalansvarsnämnden.

Den senaste allvarliga incidenten handlades av Migrationsverket i april i år. Det gällde en tjänsteman i Skåne som fick kontakt med en asylsökande kvinna och hennes två barn. Kvinnan hade bara varit i Sverige några dagar när tjänstemannen föreslog att hon skulle följa med honom hem och städa hos honom.

Jag blev arg och förklarade att jag måste lämna mitt hemland på grund av fara för min säkerhet. Om jag skulle behöva pengar vill jag utöva mitt gamla yrke som läkare och inte arbeta som tjänstefolk.

Det berättar kvinnan i Migrationsverkets egen utredning av fallet. När tjänstemannen förstod att hon blev upprörd ändrade han sig och sa att ”han menade något annat” och att hans fru var sjuk. Den asylsökande kvinnan är övertygad om att han menade att hon skulle ha sex med honom.

Tjänstemannen har även gjort sig skyldig flera andra förseelser, bland annat hanterat sekretessbelagd information på ett felaktigt sätt. Men personalansvarsnämnden anser ändå att han är lämplig att fortsätta sitt arbete inom Migrationsverket och bestraffade honom med löneavdrag under 30 dagar. Rättschefen Henrik Winman igen:

Vi arbetar hårt för att hålla en hög nivå när det gäller bemötande och service. Det är ingen ursäkt för att anställda beter sig illa, men det finns i dag ett etiskt råd där ledamöterna är utsedda av regeringen, en sökandeombudsman som arbetar med de här frågorna och vi har även ett utbildningsprogram där vi poängterar hur viktigt det är att hålla en hög standard.

FAKTA
Skandaler vid Migrationsverket under 2000-talet
Tjänstemän vid Migrationsverket ordnar vid en avvisningsresa till Mongoliet en fest med prostituerade.

På kontorstid och i verkets lokaler firar tjänstemän på Migrationsverket med champagne avvisningen av en asylsökande familj med ett svårt sjukt barn.
”Jag vill att du tittar på mig när du pratar med mig”, sa en upprörd enhetschef på Migrationsverket när hon talade med en blind asylsökande man, som bad om extra hjälp. När mannen sade att han lika gärna kunde ta livet av sig snäste hon irriterat: ”Gör som du vill!”

Ärenden som handlagts av Migrationsverkets personalansvarsnämnd
Ärenden Avsked
2002 1 0
2003 6 1
2004 1 0
2005 8 0
2006 8 0
2007 8 1
Migrationsverkets personalansvarsnämnd (PAN) kan även besluta om uppsägning, varning, löneavdrag, åtalsanmälan eller att ej vidta åtgärd. Några andra exempel på PAN-ärenden under 2007:

Åtalsanmälan: Tjänsteman var skäligen misstänkt för att i sin anställning gjort sig skyldig till främjande av flykt.
Löneavdrag: Tjänsteman har haft en privat relation med en asylsökande utan att uppge det för arbetsgivaren.
Varning: Tjänsteman har öppnat ett brev adresserat till en asylsökande.

GP 10 OKTOBER 2005 GP 21 DECEMBER 2005

©Göteborgs-Posten eller artikelförfattaren.

”Kvinnan var bara kompis” – Migrationsverkets man förnekar sex-anklagelser i dag bor de ihop
Aftonbladet 2006-03-15

Han anklagas för att ha tagit upp prostituerade på rummet, för att ha haft sex med en tolk och tagit emot en dyrbar vargpäls i samband med en vargjakt i Mongoliet. Allt är lögn. Jag är trakasserad för att jag säger vad jag tycker, säger han.

MALMÖ
Mannen är handläggare på Migrationsverket i Skåne. Ett par gånger har han ändå ombetts att resa till Mongoliet med människor som skulle föras dit.

Båda gångerna har han haft andra tjänstemän med sig, och det är de som påstått att mannen haft fuffens för sig.

Försökte säga nej

Den första resan gjorde jag med en man som ville upp i karriären, därför ville han träffa höga personer i Mongoliet. En tolk jag känner befann sig på semester i hemlandet och han ville använda henne. Jag försökte säga nej. Men han gjorde det ändå.

Eftersom hon bodde på landsbygden behövde hon bo över. Det fanns inga rum så jag erbjöd henne dela rum med mig två nätter. Helt oskyldigt, inget sex. Och jag betalade själv för merkostnaden.

Uppträdde som kärlekspar

Enligt tjänstemannen uppträdde paret sedan som ett kärlekspar.

Det är inte sant, hon var en kompis som råkade befinna sig där. Jag känner hennes man. Inget hände.

I dag är han förlovad med kvinnan och bor ihop med henne i Malmö.

Det ligger mig fatet, säger han.

På den andra resan, i januari 2004, anklagas han för att tagit upp en prostituerad på rummet, ha bjudits på vargjakt och mutats med en päls.

Jag ville inte jaga, det var min kollega. Jag satt i en jaktstuga medan de var ute och sköt varg. Han lyckades dessutom tigga till sig en päls som han fått låna eftersom det var 40 grader kallt.

Lämnade pälsen i tullen

Jag sa att det var olämpligt och att han inte kunde ta med den in i Sverige. Det retade honom, han sa inte ett ord till mig på hemresan. Och pälsen fick han lämna i tullen på Kastrup.

Efteråt påstod kollegan att det var handläggaren från Malmö som fått pälsen. Och att han haft prostituerade på rummet under tiden i Mongoliet.

Kvinnan han kallar prostituerad jobbar på kulturdepartementet. Ingen var med på rummet. Jag har inget att dölja.

Regiondirektör Hans Emanuelsson anser att handläggaren har skadat Migrationsverkets anseende synnerligen allvarligt. Han menar att de båda medresenärerna är trovärdiga och att mannen därför ska avskedas.”INGET ATT DÖLJA” Aftonbladets Pelle Tagesson, till vänster, träffade tjänstemannen på Migrationsverket som anklagas för att ha haft sex med prostituerade i Mongoliet. ”Hon jobbade på kulturdepartementet. Ingen var med på rummet”, säger han.

Fakta:

”Migrationsverkets utsända gick på spritfest med prostituerade i Mongoliet”

I måndags avslöjade SVT:s Aktuellt att tjänstemän från Migrationsverket under en avvisningsresa till Mongoliet bjöds på spritfest med prostituerade av sina mongoliska kollegor.

Enligt vittnen tog en av tjänstemännen med sig en av de prostituerade kvinnorna upp på sitt hotellrum. Han nekar dock till att haft sex med henne. Under resan bjöds Migrationsverket-männen även med på vargjakt och en av dem tog emot en dyrbar päls i gåva.

Tjänstemännen fick behålla jobbet trots utredning i verkets personalansvarsnämnd (Pan).

Av elva fall som har varit uppe i Pan de senaste två åren har inget lett till att någon förlorat jobbet.

Bildtext: ”KOLLEGAN TIGGDE VARGPÄLS” Tjänstemannen som Aftonbladet talat med uppger att hans kollega tiggde till sig en vargpäls i Mongoliet som han sedan tvingades lämna i tullen på Kastrup.

©Aftonbladet eller artikelförfattaren.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: