• Kategorier

 • Arkiv från 5 maj 2005

 • Kalender

  februari 2008
  M T O T F L S
   123
  45678910
  11121314151617
  18192021222324
  2526272829  
 • free counters
 • wordpress visitor counter
 • RSS Merit Wager

Norra Irak är en del av Irak, inget självständigt land

Hade någon frågat mig innan så hade jag kunnat berätta att jag förutsåg att exakt det skulle hända som bland annat Svenska Dagbladet och Sveriges Radio rapporterar om idag, nämligen att den kurdiska regionregeringen i norra Irak inte tänker ta emot asylsökande som inte återvänder frivilligt! Vad annat hade man egentligen väntat sig av den?

Men – och detta är viktigt – norra Irak är en del av Irak, inte ett självständigt land. Alla som är irakiska medborgare omfattas givetvis av det så kallade återvändandeavtal som den svenska och den irakiska regeringen undertecknade häromdagen. Därmed gäller alltså att irakiska medborgare, vare sig de är kurder eller något annat, som inte befunnits ha skyddsskäl i Sverige (och det har sällan kurder från norra Irak eftersom där är lugnt och området är välmående), ska återsändas till Irak. Om kurderna inte tar emot sitt eget folk (trots att de har direktflyg Stockholm-Erbil och Köpenhamn-Erbil varje vecka, se här) som inte har rätt att vistas i Sverige, så kommer dessa att sändas till andra delar av Irak. Precis som man avvisar afghaner till andra delar än de ursprungligen kommer ifrån, om deras hem ligger i mycket oroliga områden.

Det är inte kurderna som bestämmer. Sverige ska inte för ett ögonblick acceptera att kurder försöker kringgå det avtal som undertecknats och därmed ska respekteras, eller att de försöker styra staten Sverige och sätta sig emot dess lagar och avtal. Måtte nu bara Sveriges regering stå emot utpressnings- och andra försök från kurderna att styra dess verksamhet. Det finns ett undertecknat avtal mellan Sverige och Irak och det gäller alla irakiska medborgare!

Efter att jag skrivit ovanstående text hör jag Sveriges migrationsminister Tobias Billström uttala sig i Sveriges Radio. Han är tydlig och klar när han säger att om man i norra Irak har problem med hur den legitima regeringen som sitter i Bagdad agerar utrikespolitiskt så får man ta upp frågan med den. Det är inget Sverige har något med att göra. Det är viktigt att Sveriges regering är rak i denna fråga och det är den genom sin migrationsminister.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: