• Kategorier

 • Arkiv från 5 maj 2005

 • Kalender

  februari 2008
  M T O T F L S
   123
  45678910
  11121314151617
  18192021222324
  2526272829  
 • free counters
 • wordpress visitor counter
 • RSS Merit Wager

  • Utan rubrik lördag, 6 juni, 2020
     Sedan den 5 maj 2005 har jag ideellt granskat, redovisat, översatt, kommenterat och publicerat ofta unikt material, särskilt miggornas rapportering. Om ni uppskattar texterna, informationen, rapporterna, kommentarerna, stöd gärna via Subscribe med 1 krona om dagen = 30 kronor i månaden, eller med valfritt belopp via Donate, Swish eller Bankgiro.  Alla bidr […]

Rörig fråga från riksdagsledamot till migrationsministern

image2216Yilmaz Kerimo. Foto: riksdagen.

Följande tämligen röriga skriftliga fråga (2007/08:828 – Väntan på uppehållstillstånd efter giftermål) ställer riksdagsledamoten Yilmaz Kerimo (s) till statsrådet Tobias Billström (m). Mina kommentarer är insprängda i texten inom parenteser och med fetstil.

Många svenskar som invandrat från andra länder (Vad menas här? Svenskar invandrar väl inte till sitt eget land?) har lämnat en nära vän eller partner kvar i ursprungslandet. Relationen har sedan upprätthållits och utvecklats. Kärleken känner inga avstånd. I många fall har personen i Sverige (Menar Kerimo svenskar eller menar han utlänningar som sökt asyl här?) åkt tillbaka till sitt ursprungsland med syftet att ingå äktenskap. En person från annat land som ingått äktenskap med en person som har svenskt uppehållstillstånd får i normala fall uppehållstillstånd i Sverige. (Det verkar som om Kerimo menar utlänningar som sökt asyl här, trots att han i början talar om "svenskar som invandrat". Det är stor skillnad på dessa två kategorier och hans fråga är oklar och rörig).

 

Problemet är handläggningstiden. En man eller kvinna som åker ned till länder i Mellanöstern, Turkiet, Syrien etcetera, och gifter sig med någon där möts av svårigheter från ambassaden vad gäller uppehållstillståndet för maken eller makan. (Att det tar tid att utreda kanske delvis beror på att det är utbrett att man skengifter sig, att giftermål är affärstransaktioner som omfattar rätt höga belopp). Det tar månader att bli kallad till en intervju och därefter tar det ytterligare månader för personen i Sverige att bli kallad till intervju hos Migrationsverket. (Varje land har rätt att kontrollera vilka som ska tas emot i landet och när det är så många som vill komma till Sverige så tar det tid.)


Ett par som gift sig kan tvingas leva separerade i minst ett år innan de kan förenas. Det är inhumant och strider mot medmänsklighet och grundläggande mänskliga rättigheter att låta dem vänta så länge. (Än en gång: p.g.a. de många skenäktenskapen är det inte mer än rätt att man kontrollerar vilka som ansöker om att få komma hit).


Min fråga till statsrådet Tobias Billström är:

Vilka initiativ tänker statsrådet ta för att Migrationsverkets och ambassadernas långa handläggningstider för uppehållstillstånd i samband med giftermål förkortas? (Min fråga till migrationsministern är: Vilka initiativ tänker statsrådet ta för att stoppa äktenskap som ingås enbart med syftet att få hit människor som på falska grunder vill ha uppehållstillstånd i Sverige och som får betala rejält för att ingå äktenskap med landsmän som har fått uppehållstillstånd här?).

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: