• Kategorier

 • Arkiv från 5 maj 2005

 • Kalender

  februari 2008
  M T O T F L S
   123
  45678910
  11121314151617
  18192021222324
  2526272829  
 • free counters
 • wordpress visitor counter
 • RSS Merit Wager

  • Utan rubrik lördag, 6 juni, 2020
     Sedan den 5 maj 2005 har jag ideellt granskat, redovisat, översatt, kommenterat och publicerat ofta unikt material, särskilt miggornas rapportering. Om ni uppskattar texterna, informationen, rapporterna, kommentarerna, stöd gärna via Subscribe med 1 krona om dagen = 30 kronor i månaden, eller med valfritt belopp via Donate, Swish eller Bankgiro.  Alla bidr […]

Om “hårdare krav på flyktingar” i Godmorgon, världen!” i P1 m.m.

SR ny logoI radioprogrammet Godmorgon,världen! andra timmen, i P1 den 24 februari, sändes ett reportage om ”om ett politiskt brännbart område i förändring.”

Återigen uttryckte Anders Lago, kommunalråd i Södertälje, det han gjort i åratal: att det inte går att ta emot tiotusentals asylsökande i Sverige (2007 beviljades 75.000 uppehållstillstånd, enligt SR) om man inte stramar upp mottagningen och sprider ut människor till orter där det finns bostäder och möjlighet till jobb.

Återigen uttryckte migrationsminister Tobias Billström att det är viktigt att människor som kommer hit också kommer in i samhället och att det inte är fritt fram att själv välja om man vill stanna i Sverige eller inte.

Och återigen uttryckte en expert det hon förväntades uttrycka om att ”det inte är rätt väg att gå” (att skärpa reglerna) och att ”Sverige är lika dåligt som andra länder” vad gäller asylinvandringen.

För 13 år sedan när jag började som ombud för asylsökande och andra invandrare (adopterade, ambassadanställda m.fl.) var det få medier som talade eller skrev om de här frågorna. Kunskapen hos journalisterna i gemen var minimal och det som togs upp var ofta enskilda ärenden där journalisterna inte läst på utan tämligen okritiskt förde vidare det som upprörda ortsbor och ombud berättade. Undantag fanns, givetvis. Fortfarande är kunskaperna hos journalister som tar sig an asylområdet inte sällan ganska svaga, men det finns samtidigt betydligt fler idag som lärt sig mycket genom åren och som kan anses tämligen kunniga. Dock gör många fortfarande det stora misstaget att de inte tar del av alla handlingar innan de skriver om ”ömmande avvisningsfall”. Och att de inte tänker på helheten när de skriver om detaljer i nya regler som rör invandringen. Ingen är betjänt av att man bara framhåller vissa delar och struntar i andra; asylinvandringen liksom annan invandring får långtgående ekonomiska, politiska och samhälleliga konsekvenser, såväl positiva som negativa. Det är därför jag alltid framhåller att asyl- och invandringsfrågor absolut inte är endimensionella; de är inte svarta eller vita utan svarta och vita. Ju fler som inser det, desto bättre för oss alla. Att skyffla negativa fakta och sanningar under mattan är förödande för både majoritetsbefolkningen och dem som kommer hit.

Läs bland annat här och här några exempel på märkliga och okunniga uttalanden – inte av journalister men av riksdagsledamöter som borde veta bättre.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: