• Kategorier

 • Arkiv från 5 maj 2005

 • Kalender

  februari 2008
  M T O T F L S
   123
  45678910
  11121314151617
  18192021222324
  2526272829  
 • free counters
 • wordpress visitor counter
 • RSS Merit Wager

  • Utan rubrik lördag, 6 juni, 2020
     Sedan den 5 maj 2005 har jag ideellt granskat, redovisat, översatt, kommenterat och publicerat ofta unikt material, särskilt miggornas rapportering. Om ni uppskattar texterna, informationen, rapporterna, kommentarerna, stöd gärna via Subscribe med 1 krona om dagen = 30 kronor i månaden, eller med valfritt belopp via Donate, Swish eller Bankgiro.  Alla bidr […]

Med anledning av inlägget om tolkar och svenskundervisning

Följande mejl kom till mig från en bloggläsare. Det är ett viktigt inlägg i debatten om tolkar och språkkunskaper etc i Sverige av idag. Läs först Vänd på det hela och satsa på bästa tänkbara svenskundervisning i första hand.

"När jag läste ditt inlägg med rubriken Vänd på det hela och satsa på bästa tänkbara svenskundervisning i första hand! tänkte jag på min egen situation. Den är lite tvärtom mot det du skriver om. Jag hade behövt tolk för att kunna kommunicera med de två läkare som "behandlat" mig (dvs skrivit ut tabletter) de senaste månaderna när jag varit sjuk. Ingen av dessa läkare talar begriplig svenska och själv kan jag varken ryska eller estniska. Någon syster som kan översätta finns inte, än mindre någon tolk. Ingen av de två läkarna har undersökt mig, de har bara lyssnat på mina ord och skrivit recept. Remiss fick jag tjata mig till, annars hade jag fått fortsätta att äta värkpiller, arbeta och tro på att det bara var muskler som värkte. Det visade sig vara diskbråck. Om jag fortsatt att arbeta kunde det slutat med förlamning!

Vi talar så klart om den offentliga vården, om min vårdcentral i Sveriges huvudstad. Däremot finns alltid tolk och dessutom kommunicerar samtliga tandläkare bra på engelska hos privata Citydental, där jag lagar mina tänder. Det gör även jag så där är det aldrig något problem.

När jag själv kom till Sverige lärde jag mig svenska på fritiden, på arbetet och efter arbetet. Efter något år var det ingen som kunde tro att jag inte hade svenska som modersmål. Vill man bara så kan de flesta lära sig."

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: