• Kategorier

 • Arkiv från 5 maj 2005

 • Kalender

  februari 2008
  M T O T F L S
   123
  45678910
  11121314151617
  18192021222324
  2526272829  
 • free counters
 • wordpress visitor counter
 • RSS Merit Wager

  • Utan rubrik lördag, 6 juni, 2020
     Sedan den 5 maj 2005 har jag ideellt granskat, redovisat, översatt, kommenterat och publicerat ofta unikt material, särskilt miggornas rapportering. Om ni uppskattar texterna, informationen, rapporterna, kommentarerna, stöd gärna via Subscribe med 1 krona om dagen = 30 kronor i månaden, eller med valfritt belopp via Donate, Swish eller Bankgiro.  Alla bidr […]

Ytterligare en migga berättar – jag har snart material till en bok!

Migrationsverket logoFrån Bengt Sjöberg, som varit frivilligt ombud åt många asylsökande, kom idag positiva besked. Jag ska inte gå in på detaljer, men några asylsökande familjer som han hjälpt under lång tid, fick idag "under sittande möte" permanenta uppehållstillstånd av Migrationsverket. Den ena familjen har varit här i sju år… Sådant händer också, förstås. Som jag har sagt många gånger tidigare: det är inte svart eller vitt, det är svart och vitt. Förresten: Bengt Sjöberg har skrivit en bok som jag tyvärr själv inte hunnit läsa än. men som jag bläddrat lite i. Jag ska försöka få tid att läsa hela boken och inte bara stycken ur den, och jag tror att många skulle behöva göra detsamma. Den heter När världen kom till stan och bland annat här kan man få veta mer om den.

Men de ljusglimtar som finns är tyvärr bara glimtar. På Migrationsverket är det, att döma av otaliga mejl och samtal från dem som faktiskt jobbar där, just så lågt i tak som jag tidigare skrivit om. Miggorna får hålla tyst för att inte stöta sig med någon som får för sig att försöka avskeda dem eller omplacera dem på grund av deras privata åsikter (som Lennart Eriksson), medan de som begår grova övertramp och i vissa fall kan misstänkas för att ha begått brott, sitter kvar, inte sällan med stöd av facket. Snart kan jag sätta samman en bok med titeln Miggor berättar! För på verket kan de inte tala öppet och rädslan verkar ha spridit sig än mer – och obehaget – efter vad som hände med den anställde Lennart Eriksson som klandrades och omplacerades för sina privata åsikter. Här följer vad en migga berättar:

Jag läste det du skrev i din kolumn i Svenska Dagbladet. Porrsurfandet, tårtan och den blinde irakiern har jag känt till, och de som köpte sprit i taxfree med en utvisads kuponger. Jag blev alldeleles bestört. Många pratade om det och alla höll med dig om att sådant här förekommer. Jag pratade jag med en kollega som tyckte att vi lever i en förskräcklig värld med åsiktsregistrering med mera, där man – precis som du säger – silar mygg och sväljer kameler.

Det finns de här på Migrationsverket som nu börjar känna sig förbjudna att ha egna, privata åsikter även om de är helt legitima, eftersom man aldrig vet vad som går an på verket. Det är ju självklart att en anställd på verket inte kan hysa rasistiska åsikter (men många kanske gör det ändå, i smyg), men det måste väl ändå vara tillåtet att en privat åsikt i Israel-Palestina frågan, om det inte påverkar ens arbete! Det är många politiker som har det och inte så privat heller.

Det måste också vara tillåtet för oss att vara medlemmar i olika politiska partier men det är inte något som man vågar skylta med på verket. Särskilt om man skulle vara medlem i miljöpartiet eller i vänsterpartiet. Nu vet jag inte om det finns några sådana. Men om man för fram åsikten att "de papperslösa och de gömda" borde få rätt till sjukvård kan det väcka ont blod. Det har jag själv fått erfara eftersom jag tycker så. Inte på grund av att jag vill uppmuntra folk att stanna i Sverige illegalt utan bara därför att jag tycker att det är inhumant att låta bli att ge vård åt svårt sjuka människor oavsett om de har tillstånd eller inte. Kanske beror det på att jag arbetade nästan 20 år inom sjukvården innan jag blev migga…

Samtidigt begås det stora misstag av verket. När jag letade efter din artikel på verksnätet läste jag en annan artikel som handlade om en vietnamesisk liga som sålde falska anknytningar, producerade falska bevis och skinnade Sverige stort. Verket kunde naturligtvist ha kvävt denna hantering i sin linda, men eftersom vi (från ledningen) fått höra att vi ska fatta snabba beslut, inte utreda mer än ndvändigt etc, så blir det ju på detta sätt.

Jag har i tidigare bloggningar skrivit att om alla på Migrationsverket hade gjort sitt jobb ordentligt – om inte ledningen hade mer eller mindre infört ackord på beslut och om man använt sig av DNA-tester och inte varit rädda för DO – så hade kanske många (vietnamesiska och andra) barn räddats från det helvete de nu tvingats genomlida i Sverige. Thanh (se under Vietnameserna) hade fått uppehållstillstånd liksom Shohreh och lille Arvin som jag också skrivit om tidigare, och många, många (förmodligen tusentals) som inte hade lagliga skäl att få stanna här men som ändå getts uppehållstillstånd, hade utvisats.

Läs tidigare bloggningar om vansinnigheter på Migrationsverket under kategorirubriken Asyl&Migration i högerspalten.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: