• Kategorier

 • Arkiv från 5 maj 2005

 • Kalender

  mars 2008
  M T O T F L S
   12
  3456789
  10111213141516
  17181920212223
  24252627282930
  31  
 • free counters
 • wordpress visitor counter
 • RSS Merit Wager

  • Utan titel lördag, 6 juni, 2020
     Sedan den 5 maj 2005 har jag ideellt granskat, redovisat, översatt, kommenterat och publicerat ofta unikt material, särskilt miggornas rapportering. Om ni uppskattar texterna, informationen, rapporterna, kommentarerna, stöd gärna via Subscribe med 1 krona om dagen = 30 kronor i månaden, eller med valfritt belopp via Donate, Swish eller Bankgiro.  Alla bidr […]

Sverige kan inte låta norra Irak bestämma över sin asylpolitik

Iraks flaggaDen svenska regeringen måste stå fast vid sina överenskommelser med Irak och inte låta irakierna i norra Irak (kurderna) ta kommandot och idka utpressning mot Sverige! Det är inte andra länder som ska avgöra Sveriges asylpolitik och enligt folkrätten får ingen stat neka att ta emot sina egna medborgare. Det verkar som om migrationsministern står fast och man kan bara hoppas att han inte vacklar under den enorma press och de eventuella hot som kan komma att riktas mot honom av dem som tycker att det är bra att ha fullsatta direktflyg till sitt område men som av någon anledning ändå försöker ta sig rätten att vägra att ta emot sina egna medborgare.

Ibland annat Sveriges Radio tas frågan åter upp om avvisningar av de asylsökande som inte befunnits ha rätt att få uppehållstillstånd i Sverige. Rubriken på inslaget är Tvångsavvisning av irakier återupptas.

Om inte norra Irak tar emot sitt folk (kurderna), så får de sändas till Bagdad och därifrån själva ta sig till norra delen av landet. De är medborgare i staten Irak, inte i ett område i norra delen av landet, och Sverige har ingen skyldighet att avvisa människor exakt till den stad eller den by som var och en kommer ifrån. Samtliga som fått besked om avvisning har fått möjlighet att frivilligt återvända och givetvis kan man inte i norra Irak vägra att ta emot sina medborgare som återvänder hem (med direktflyg, t.ex.). Det är när man börjar sätta sig på tvären och diktera villkor gentemot Sverige som det blir problem. Då måste Sverige antingen flyga ner dem som ska avvisas med flyg som går direkt till norra Irak där de givetvis måste tas emot oavsett vad kurderna nu signalerar, eller som sagt sända dem till Bagdad.

Det måste bli ett slut på att man i vissa länder tror sig ha rätten att styra Sveriges agerande på det sätt som man nu gör i norra Irak! Och Polisen får visa lite mer kraft än vad de verkar göra om man tar del av följande text på SR:s sajt:

Många av de cirka 1 700 irakier som ska skickas tillbaka är från norra Irak och de kurdiska myndigheterna där har sagt att de inte kommer att släppa in tvångsavvisade från Sverige. För den svenska polisen, som måste genomföra avvisningarna, är detta ett stort dilemma. Polisen vill undvika vändande plan från Irak med asylsökande ombord.

Det är svårt att tro att man i något annat land skulle tveka att återsända personer som inte har rätt att vistas där, särskilt om det t.o.m. går flyg DIREKT till det område i hemlandet som de kommer ifrån! Självklart kan inte Irak skicka sina egna medborgare som avvisats från Sverige tillbaka hit igen, det är ju bara larvigt att Polisen ens ser det som en möjlighet.

För att de läsare som inte är så insatta i asylfrågor ska förså lite mer av hur det ligger till så upprepar jag vad jag sagt och skrivit massor av gånger förut: Asylhanteringen är inte svart eller vit. Den är svart och vit.

Alltså: Man kan tycka att Migrationsverket och Migrationsdomstolarna gör felaktiga bedömningar i vissa ärenden (och det gör de, precis som domstolar kan döma fel), men vi har ändå ett system i Sverige liksom i alla andra demokratier som säger att myndighetsbeslut och domar ska efterlevas. Har både myndigheten och domstolarna kommit fram till att en asylsökande enligt gällande svensk lag och internationella konventioner inte har rätt att få bosätta sig och leva i Sverige, då måste detta respekteras hur ”orättvist” det än upplevs. Och givetvis kan ingen annan stat ”överpröva” eller genom utpressning förändra beslut och domar givna i Sverige. Det är samma sak som med all rättstillämpning: domstolar prövar och dömer, lagen ska efterlevas trots att det dessvärre händer att en del domar kan upplevas som – eller faktiskt är – felaktiga. Men man kan inte själv bestämma att ”nej, jag tänker inte acceptera det, jag anser inte att jag ska behöva lyda domstolarna”. Samma sak gäller på asylområdet. Enskilda asylsökande och andra stater kan inte bestämma att de inte tänker följa beslut som fattats av svenska myndigheter och domstolar. Hur sulle det se ut? Vi skulle få total anarki. Vilket vi är på god väg mot om inte regeringen och Polisen agerar kraftfullt i enlighet med de lagar och avtal som finns.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s